
Składniki
500 gramów
3 łyżki
null
3 łyżki
null
null szczypt
2 szklanki
3 sztuki
null
400 gramów
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kasze zalej gorącym mlekiem, odstaw pod przykryciem aby napęczniała i ostygła.
Krok 2
Ugotuj ziemniaki i stłucz je tłuczkiem. Wymieszaj z kaszą i białym serem.
Krok 3
Następnie dodaj 2 łyżki masła, bułkę tartą, roztrzepane jajka, zieleninę i przyprawy.
Krok 4
Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy.
Krok 5
Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























