
Składniki
1 łyżka
20 dekagramów
12 dekagramów
2 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na kruche spodeczki: Wszystkie składniki siekamy nożem(masło lub margaryna zimne),następnie zagniatamy,formujemy kulę i na 30min.wkładamy do lodówki.Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka np.szklanką i umieszczamy je w silikonowej foremce robiąc tzw.spodeczki.Delikatnie nakuwamy widelcem i pieczemy w temp.200stC przez ok.5-10 min.
Krok 2
Ryż wsypujemy do garnka 1 szkl.ryżu +2 szkl.bulionu z kury Knorr.Gotujemy cały czas mieszając dopóki ryż wchłonie bulion.
Krok 3
Następnie odmrożony szpinak smażymy chwilę na patelni z łyżką oleju oraz pokrojoną w kostkę cukinią i wrzucamy wszystko do ryżu.Mieszamy i doprawiamy mini kosteczką czosnek oraz przyprawami.Wypełniamy nasze kruche spodeczki i gotowe.Życzę smacznego:)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































