Zielona przekąska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona przekąska

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

20 dekagramów

12 dekagramów

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na kruche spodeczki: Wszystkie składniki siekamy nożem(masło lub margaryna zimne),następnie zagniatamy,formujemy kulę i na 30min.wkładamy do lodówki.Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka np.szklanką i umieszczamy je w silikonowej foremce robiąc tzw.spodeczki.Delikatnie nakuwamy widelcem i pieczemy w temp.200stC przez ok.5-10 min.

Krok 2

Ryż wsypujemy do garnka 1 szkl.ryżu +2 szkl.bulionu z kury Knorr.Gotujemy cały czas mieszając dopóki ryż wchłonie bulion.

Krok 3

Następnie odmrożony szpinak smażymy chwilę na patelni z łyżką oleju oraz pokrojoną w kostkę cukinią i wrzucamy wszystko do ryżu.Mieszamy i doprawiamy mini kosteczką czosnek oraz przyprawami.Wypełniamy nasze kruche spodeczki i gotowe.Życzę smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona przekąska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej