
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
2 szczypty
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wcześniej należy ugotować w wodzie z solą (można więcej do obiadu naszykować), wyjąć jak będą półmiękkie i po ostudzeniu pokroić w plastry.
Krok 2
Zioła połączyć ze sobą, wlać 3 łyżki oliwy, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polewać pokrojone talarki ziemniaczane.
Krok 3
Plastry ziemniaków położyć na sreberku, umieścić na ruszcie, piec ok. 25-30 minut, aż ziemniaczki będą złociste.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


























