Ziemniaki faszerowane pieczone w folii

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

0

2 łyżki

0

4 łyżki

2 sztuki

100 gramów

250 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj i osusz. Wydrąż zostawiając cienką warstwę skórki.

Krok 2

Cebulę posiekaj, wątróbkę, miąższ z ziemniaków i czosnek posiekaj.

Krok 3

Cebulę zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju, dodaj miąższ z ziemniaków, wieprzowinę, posiekaną wątróbkę i czosnek, smaż 5 minut ciągle mieszając.

Krok 4

Następnie dodaj szczypiorek i przyprawy.

Krok 5

Gotowym farszem napełniaj skórki z ziemniaków - kładź je na folii aluminiowej wysmarowanej olejem.

Krok 6

Posyp wierzchy serem i obłóż plastrami masła i dokładnie zawiń folię.

Krok 7

Ułóż ziemniaki w płaskim żaroodpornym naczyniu i piecz 60 minut w temperaturze 220 stopni.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej