Ziemniaki faszerowane pieczone w folii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki faszerowane pieczone w folii

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

null

null

2 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

100 gramów

250 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj i osusz. Wydrąż zostawiając cienką warstwę skórki.

Krok 2

Cebulę posiekaj, wątróbkę, miąższ z ziemniaków i czosnek posiekaj.

Krok 3

Cebulę zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju, dodaj miąższ z ziemniaków, wieprzowinę, posiekaną wątróbkę i czosnek, smaż 5 minut ciągle mieszając.

Krok 4

Następnie dodaj szczypiorek i przyprawy.

Krok 5

Gotowym farszem napełniaj skórki z ziemniaków - kładź je na folii aluminiowej wysmarowanej olejem.

Krok 6

Posyp wierzchy serem i obłóż plastrami masła i dokładnie zawiń folię.

Krok 7

Ułóż ziemniaki w płaskim żaroodpornym naczyniu i piecz 60 minut w temperaturze 220 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane pieczone w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane pieczone w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane pieczone w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane pieczone w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane pieczone w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane pieczone w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane pieczone w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki faszerowane pieczone w folii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej