
Składniki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
6 łyżek
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pokrój w kostkę o boku 1cm.

Krok 2
W dużym garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek.

Krok 3
Gdy cebula i czosnek będą rumiane, dodaj kapustę i całość smaż kilka minut.

Krok 4
Zalej warzywa gorącą wodą i dodaj kostki Knorr.

Krok 5
Pomidory z puszki posiekaj i wraz z oregano oraz ostrą papryką dodaj do zupy. Gotuj około 20 minut i podawaj, najlepiej z pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kapuściana
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, wyrazistego i kwaśnego kapuśniaku, zwłaszcza dla tych osób, którzy preferują łagodne dania. Dodatek pokrojonych pomidorów nadaje jej lekkiej słodyczy, a ostra papryka podkreśla jej smak. Zanim przyrządzisz rosół drobiowy, który będzie bazą zupy, podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Powinny się jedynie lekko zarumienić, więc mieszaj je uważnie cały czas. Kiedy będą gotowe, dodaj do nich pokrojoną w nieduże kawałki kapustę i smaż przez chwilę, by smaki wszystkich składników się połączyły. Dopiero wtedy zalej je wrzącą wodą, dodaj bulion i pomidory z puszki. Zupa kapuściana najlepiej smakuje doprawiona oregano i ostrą papryką, ale możesz spróbować wersji z papryką wędzoną albo z lubczykiem. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Sprawdzi się na codzienny obiad albo ciepłą kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się w komentarzu swoją opinią na jego temat!