
Składniki
1 sztuka
50 dekagramów
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
5 szklanek
1 szklanka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki oczyść, cebulę pokrój na cząstki i razem zmiksuj w malakserze.
Krok 2
Dodaj roztopione masło i duś, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.
Krok 3
Gdy pieczarki będą prawie miękkie, połącz je z rosołem i na średnim ogniu gotuj przez około 3 minuty.
Krok 4
Dodaj mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, wymieszaj, jeszcze raz zagotuj. Trzymaj na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba dopraw do smaku.
Krok 5
Po zdjęciu z ognia połącz z lekko spienioną śmietaną. Gorącą zupę rozlej do kokilek, podawaj z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej