
Składniki
1 sztuka
50 dekagramów
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
5 szklanek
1 szklanka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki oczyść, cebulę pokrój na cząstki i razem zmiksuj w malakserze.
Krok 2
Dodaj roztopione masło i duś, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.
Krok 3
Gdy pieczarki będą prawie miękkie, połącz je z rosołem i na średnim ogniu gotuj przez około 3 minuty.
Krok 4
Dodaj mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, wymieszaj, jeszcze raz zagotuj. Trzymaj na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba dopraw do smaku.
Krok 5
Po zdjęciu z ognia połącz z lekko spienioną śmietaną. Gorącą zupę rozlej do kokilek, podawaj z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej