Składniki
1 sztuka
50 dekagramów
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
5 szklanek
1 szklanka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki oczyść, cebulę pokrój na cząstki i razem zmiksuj w malakserze.
Krok 2
Dodaj roztopione masło i duś, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.
Krok 3
Gdy pieczarki będą prawie miękkie, połącz je z rosołem i na średnim ogniu gotuj przez około 3 minuty.
Krok 4
Dodaj mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, wymieszaj, jeszcze raz zagotuj. Trzymaj na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba dopraw do smaku.
Krok 5
Po zdjęciu z ognia połącz z lekko spienioną śmietaną. Gorącą zupę rozlej do kokilek, podawaj z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej