PRZEPISY.PL

Zupa krem z pieczarek

Autor: pasibrzuch
  • 30
  • 4
  • Łatwe
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • pieczarki50 dkg
  • sól1 szczypta
  • masło1 łyżka
  • mąka ziemniaczana1 łyżka
  • biały pieprz1 szczypta
  • rosół5 szklanek
  • śmietana kremowa 1 szklanka
  • zimne mleko3 łyżki
    • Krok 1

      Pieczarki oczyść, cebulę pokrój na cząstki i razem zmiksuj w malakserze.
    • Krok 2

      Dodaj roztopione masło i duś, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.
    • Krok 3

      Gdy pieczarki będą prawie miękkie, połącz je z rosołem i na średnim ogniu gotuj przez około 3 minuty.
    • Krok 4

      Dodaj mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, wymieszaj, jeszcze raz zagotuj. Trzymaj na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba dopraw do smaku.
    • Krok 5

      Po zdjęciu z ognia połącz z lekko spienioną śmietaną. Gorącą zupę rozlej do kokilek, podawaj z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    38
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    20
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe
    11
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    6
    Łatwe
    75
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    8
    Łatwe