Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

33

heart
546 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

585 osób wydrukowało

Pobierz pdf

919 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na ryż kokosowy:

200 gramów

4 łyżki

200 mililitrów

200 mililitrów

na zupę pomidorową:

400 gramów

2 sztuki

1.5 litra

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 sztuki

na chrupiącą posypkę:

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wodę i mleko wlej do rondla. Wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 1

Krok 2

Zrób zupę. Marchewkę pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie, aż nieco zmięknie. Dodaj pomidory. Chwilę podsmaż razem z oregano i bazylią aż smaki się połączą.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 2

Krok 3

Dolej 1l wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj, aż marchewka będzie zupełnie miękka.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 3

Krok 4

Całość zmiksuj. W razie konieczności dolej resztę wody, aby zupa nie była zbyt gęsta.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 4

Krok 5

Jogurt wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Odstaw na chwilę.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 5

Krok 6

Zrób posypkę. Płatki migdałowe posiekaj. Przełóż na suchą patelnię razem z siemieniem lnianym. Chwilę podpraż. Na talerz wyłóż porcję ryżu. Wlej zupę. Udekoruj zielonym jogurtem i posypką.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 6
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

3

Opinie o przepisie

  • Iwona Nowaczyk

    Iwona Nowaczyk , 12.03.2019

    Przepyszna zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Porada

    Magdalena Porada , 06.08.2018

    Przepyszna zupa , tylko ja robiłam ryż zwykły bez kokosu ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dygas

    Maria Dygas , 03.01.2018

    Swietny przepis - zwlaszcza, ze bez kostek rosolowych I tez bardzo smacznie:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałówZupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Zobacz, jak w prosty sposób przyrządzić aromatyczną i pożywną zupę pomidorową z ryżem i posypką z migdałów. Na początek pokrój marchew w cienkie plasterki, dodaj szalotkę posiekaną w drobną kostkę i podsmaż składniki na oliwie, do czasu, aż odpowiednio zmiękną. Wlej pomidory w puszce (sprawdzą się również świeże), dosyp bazylię, lubczyk i oregano: smaż, aż wszystkie smaki się połączą. Do tak przygotowanych warzyw dolej wodę, dodaj kilka liści laurowych, kulki ziela angielskiego i gotuj, dopóki marchew będzie wystarczająco miękka. Ciekawym rozwiązaniem wydaje się dodanie do tego pożywnego dania cynamonu. Dzięki temu potrawa stanie się łagodniejsza, a aromatyczna przyprawa zniweluje kwaśny posmak pomidorów. Po ugotowaniu zblenduj całość i przygotuj ryż kokosowy. W tym celu do gotujących się, na małym ogniu, wody i mleka, wsyp ryż, a pod koniec dodaj wiórki kokosowe. Tak przygotowane dietetyczne i zdrowe danie serwuj z chrupiącą posypką. Zrobisz ją w prosty sposób z posiekanych płatków migdałowych oraz siemienia lnianego. Wystarczy wyłożyć je na suchą patelnię i przez chwilę podprażyć. Smacznego!