Tymiankowa zupa z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z cukinii

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

3 sztuki

2 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Cukinię pokrój w kostkę i przesmaż z cebulą. Zalej winem i odparuj.

Krok 3

Następnie dolej 1 l wody, zagotuj i dodaj Bulionetkę Knorr. Gotuj 15 minut.

Krok 4

Żółtka utrzyj w miseczce ze śmietaną i wymieszaj w zupie. Dodaj tymianek i dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne.

Krok 5

Wlej do talerzy. Podaj z grzankami, przygotowanymi z podpieczonego chleba.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z cukiniiZupa z cukinii

Lubisz zupy i szukasz takiej, która urozmaici Twój jadłospis? Dobrą inspiracją może być proponowany przepis na tę, której głównym składnikiem jest cukinia. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, więc jedyne, czego potrzebujesz to krótka chwila i odpowiednie składniki. By cukinia nabrała oryginalnego smaku, warto podsmażyć ją najpierw z poszatkowaną cebulą na oliwie i dopiero wtedy dodać ją do bulionu. Aby jeszcze bardziej podkreślić ten smak, smażone warzywa możesz zalać wytrawnym białym winem. Gdy całość będzie się gotować, przygotuj zaprawkę ze śmietany – zahartowanej bądź utartej z żółtkami jajka. Dzięki temu zupa zyska gęstą kompozycję i pastelową barwę. Warto zadbać także o odpowiednie doprawienie gotowej potrawy. W roli przyprawy dobrze sprawdzi się tymianek. Opcjonalnie można też skropić zupę niewielką ilością świeżego soku z cytryny, który nada jej kwaśny posmak. Potrawę serwować możesz z grzankami z chleba (czosnkowego lub paprykowego) podpieczonego na patelni lub w piekarniku. Smacznego!