Zupa z cukinii

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

51

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

3 sztuki

2 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Cukinię pokrój w kostkę i przesmaż z cebulą. Zalej winem i odparuj.

Krok 3

Następnie dolej 1 l wody, zagotuj i dodaj Bulionetkę Knorr. Gotuj 15 minut.

Krok 4

Żółtka utrzyj w miseczce ze śmietaną i wymieszaj w zupie. Dodaj tymianek i dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne.

Krok 5

Wlej do talerzy. Podaj z grzankami, przygotowanymi z podpieczonego chleba.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
8 osób ogląda przepis:
Ananasowiec
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z cukiniiZupa z cukinii

Lubisz zupy i szukasz takiej, która urozmaici Twój jadłospis? Dobrą inspiracją może być proponowany przepis na tę, której głównym składnikiem jest cukinia. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, więc jedyne, czego potrzebujesz to krótka chwila i odpowiednie składniki. By cukinia nabrała oryginalnego smaku, warto podsmażyć ją najpierw z poszatkowaną cebulą na oliwie i dopiero wtedy dodać ją do bulionu. Aby jeszcze bardziej podkreślić ten smak, smażone warzywa możesz zalać wytrawnym białym winem. Gdy całość będzie się gotować, przygotuj zaprawkę ze śmietany – zahartowanej bądź utartej z żółtkami jajka. Dzięki temu zupa zyska gęstą kompozycję i pastelową barwę. Warto zadbać także o odpowiednie doprawienie gotowej potrawy. W roli przyprawy dobrze sprawdzi się tymianek. Opcjonalnie można też skropić zupę niewielką ilością świeżego soku z cytryny, który nada jej kwaśny posmak. Potrawę serwować możesz z grzankami z chleba (czosnkowego lub paprykowego) podpieczonego na patelni lub w piekarniku. Smacznego!