Tymiankowa zupa z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z cukinii

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

3 sztuki

2 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Cukinię pokrój w kostkę i przesmaż z cebulą. Zalej winem i odparuj.

Krok 3

Następnie dolej 1 l wody, zagotuj i dodaj Bulionetkę Knorr. Gotuj 15 minut.

Krok 4

Żółtka utrzyj w miseczce ze śmietaną i wymieszaj w zupie. Dodaj tymianek i dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne.

Krok 5

Wlej do talerzy. Podaj z grzankami, przygotowanymi z podpieczonego chleba.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z cukiniiZupa z cukinii

Lubisz zupy i szukasz takiej, która urozmaici Twój jadłospis? Dobrą inspiracją może być proponowany przepis na tę, której głównym składnikiem jest cukinia. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, więc jedyne, czego potrzebujesz to krótka chwila i odpowiednie składniki. By cukinia nabrała oryginalnego smaku, warto podsmażyć ją najpierw z poszatkowaną cebulą na oliwie i dopiero wtedy dodać ją do bulionu. Aby jeszcze bardziej podkreślić ten smak, smażone warzywa możesz zalać wytrawnym białym winem. Gdy całość będzie się gotować, przygotuj zaprawkę ze śmietany – zahartowanej bądź utartej z żółtkami jajka. Dzięki temu zupa zyska gęstą kompozycję i pastelową barwę. Warto zadbać także o odpowiednie doprawienie gotowej potrawy. W roli przyprawy dobrze sprawdzi się tymianek. Opcjonalnie można też skropić zupę niewielką ilością świeżego soku z cytryny, który nada jej kwaśny posmak. Potrawę serwować możesz z grzankami z chleba (czosnkowego lub paprykowego) podpieczonego na patelni lub w piekarniku. Smacznego!