Zupa zacierkowa - przepis z zacierkami: z boczkiem | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Zupa zacierkowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

0.25 sztuki

100 gramów

zacierki:

1 sztuka

5 łyżek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku w temp. 180*C przez 10 min. Następnie przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pokrój w paseczki.

Zupa zacierkowa - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki oraz warzywa korzenne obierz i pokrój w kostkę. Zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj do miękkości.

Zupa zacierkowa - Krok 2

Krok 3

Jajko wbij do miseczki, dodaj mąkę, wodę i dokładnie wymieszaj.

Zupa zacierkowa - Krok 3

Krok 4

Z tak przygotowanego ciasta uformuj dłońmi zacierki.

Zupa zacierkowa - Krok 4

Krok 5

Gotowe zacierki wrzuć do zupy i gotuj jeszcze 5 min. Następnie dodaj boczek i podawaj.

Zupa zacierkowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do zup będzie koperek lub natka pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa cebulowa na winie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej