3 Bit

- Krok 1Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.
- Krok 2Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny.
- Krok 3Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę tak, aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą.
- Krok 4Po około 15 minutach otworzyć puszkę i kajmak wylać na warstwę herbatników.
- Krok 5Następnie na kajmak wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
- Krok 6Lekko docisnąć.
- Krok 71,5 szklanki mleka zagotować.
- Krok 8W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i całość wlać do gotującego się mleka.
- Krok 9Chwilkę pogotować i do gorącego budyniu dodać Kasię i wymieszać łyżką.
- Krok 10Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.
- Krok 11Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać.
- Krok 12Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników.
- Krok 13Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
- Krok 14Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
3 bit to popularny batonik, którego wersję w formie ciasta możesz przygotować również we własnej kuchni. Deser ten nie wymaga pieczenia, dzięki czemu bez przeszkód przygotujesz go w krótkim czasie. Sprawdzi się zarówno jako słodki podwieczorek, jak i przekąska na przyjęcie. 3 bit najlepiej serwować w ciepłe dni, ponieważ jest to deser podawany na zimno. Ciasto będzie smakowało wszystkim miłośnikom bardzo słodkich wypieków, a to ze względu na dodatek masy krówkowej. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotową wersję masy lub zrobić ją samodzielnie, gotując przez około 2-3 godziny mleko skondensowane tak, aby powstał kajmak. Najlepiej wykorzystać do ciasta herbatniki z „ząbkami”, a jeżeli chcesz nieco urozmaicić deser, sięgnij po ich kakaową wersję. Całość bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem owoców, na przykład truskawek lub bananów. Gotową masę najlepiej umieścić w formie wyposażonej w odpinany rant lub wyłożyć ją folią spożywczą tak, by wystawała na zewnątrz – 3 bit będzie się wówczas dużo łatwiej kroił. Wystarczy, że wyjmiesz całość razem z folią i pokroisz na kawałki. Przed zaserwowaniem, najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce. Wierzch możesz posypać startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.