3 Bit

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 opakowań

1 opakowanie

0.5 litra

2 opakowania

200 mililitrów

1 opakowanie

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.

Krok 2

Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny.

Krok 3

Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę tak, aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą.

Krok 4

Po około 15 minutach otworzyć puszkę i kajmak wylać na warstwę herbatników.

Krok 5

Następnie na kajmak wyłożyć kolejną warstwę herbatników.

Krok 6

Lekko docisnąć.

Krok 7

1,5 szklanki mleka zagotować.

Krok 8

W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i całość wlać do gotującego się mleka.

Krok 9

Chwilkę pogotować i do gorącego budyniu dodać Kasię i wymieszać łyżką.

Krok 10

Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.

Krok 11

Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać.

Krok 12

Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników.

Krok 13

Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Krok 14

Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - 3 Bit3 Bit

3 bit to popularny batonik, którego wersję w formie ciasta możesz przygotować również we własnej kuchni. Deser ten nie wymaga pieczenia, dzięki czemu bez przeszkód przygotujesz go w krótkim czasie. Sprawdzi się zarówno jako słodki podwieczorek, jak i przekąska na przyjęcie. 3 bit najlepiej serwować w ciepłe dni, ponieważ jest to deser podawany na zimno. Ciasto będzie smakowało wszystkim miłośnikom bardzo słodkich wypieków, a to ze względu na dodatek masy krówkowej. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotową wersję masy lub zrobić ją samodzielnie, gotując przez około 2-3 godziny mleko skondensowane tak, aby powstał kajmak. Najlepiej wykorzystać do ciasta herbatniki z „ząbkami”, a jeżeli chcesz nieco urozmaicić deser, sięgnij po ich kakaową wersję. Całość bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem owoców, na przykład truskawek lub bananów. Gotową masę najlepiej umieścić w formie wyposażonej w odpinany rant lub wyłożyć ją folią spożywczą tak, by wystawała na zewnątrz – 3 bit będzie się wówczas dużo łatwiej kroił. Wystarczy, że wyjmiesz całość razem z folią i pokroisz na kawałki. Przed zaserwowaniem, najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce. Wierzch możesz posypać startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.