Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namaluj polewą paski na talerzu.

Krok 2

Ułóż na nich dużą kulkę lodów czekoladowych.

Krok 3

Obok połóż mniejszą kulkę lodów karmelowych – to główka kota.

Krok 4

Na główce namaluj polewą wąsy, nos i oczy. Pyszczek zrób z kolorowej gwiazdki.

Krok 5

Bitą śmietanę wyciśnij z worka cukierniczego, tworząc ogonek kota.

Krok 6

Z wafla wytnij nożem z ząbkami 2 małe trójkąty – uszy kota – i wetknij je w główkę.

Krok 7

Z orzechów nerkowca zrób przednie łapki kota – jak na zdjęciu.

Krok 8

Deser udekoruj żelkami.

2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.07.2024

    Żadne dziecko się nie oprze tak pięknie podane i ciekawie. Sama bym się skusiła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Drewczynska

    Kasia Drewczynska , 30.07.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot"Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot"

Planujesz efektownie podać słodką przekąskę? Sprawdź propozycję na lody czekoladowe z bitą śmietaną „kot". Na początku wykonaj wzory na talerzu za pomocą polewy czekoladowej lub roztopionej gorzkiej czekolady. Ułóż na tym kulki lodów, tak by tworzyły głowę i tułów zwierzątka, a jego ogon zrób z bitej śmietany. Mogą to być także np. lody śmietankowe albo karmelowe. Wybierz do nich swoje ulubione dodatki – udekoruj talerz żelkami, czekoladowymi kwiatkami albo marcepanowymi figurkami. Masa cukrowa świetnie sprawdzi się do przyrządzania tego typu deserów – zrobisz z niej różnorodne elementy, jak np. łapy, uszy oraz oczy kotka. W tym celu wykorzystaj także kawałki wafelków, ciastek albo czekolady. Jeśli lubisz lody ze świeżymi owocami, wycinaj różnorodne kształty z plastrów kiwi lub brzoskwiń, i nimi także dekoruj lodowe desery. Sięgaj także po sosy: karmelowe, czekoladowe albo truskawkowe. Każdy pomysł będzie dobry. Zainspiruj się naszą propozycją na podanie lodów i zaserwuj ten apetyczny deser na najbliższą okazję.