3 bit na krakersach

- Krok 1750 ml mleka nalej do garnka, dodaj do niego cukier. Laskę wanilii przetnij na pół, krawędzią noża wyskrob z niej pestki, pestki i przeciętą laskę dodaj do mleka, zagotuj. Mleko odstaw na bok, aby temperatura spadła o połowę. W pozostałej szklance mleka wymieszaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajko. Powstałą masę wlej do ciepłego mleka, cały czas mieszając i wszystko razem zagotuj. Gęstą masę do ciasta 3 Bit na krakersach odstaw na bok, aby wystygła.
- Krok 2Kostkę do pieczenia Kasia ubij mikserem na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo po łyżce ostudzonej masy budyniowej, cały czas ubijając, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Krok 3Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku i poczekaj, aż nieco przestygnie, dodawaj ją powoli do śmietany, cały czas mieszając mikserem. Śmietanę odstaw do lodówki.
- Krok 4Płatki migdałów upraż na złoty kolor na patelni. Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce. Dużą blachę sernikową posmaruj odrobiną Kasi, a następnie wyłóż papierem do pieczenia, tak żeby papier wystawał z blaszki z każdej strony.
- Krok 5Na spodzie blachy ułóż warstwę krakersów, na ich wierzchu rozsmaruj masę kajmakową, a następnie przykryj drugą warstwą krakersów. Na nie nałóż przestygnięta masę budyniową. Ciasto przykryj kolejną warstwą krakersów.
- Krok 6Na wierzchu rozsmaruj ubitą śmietanę z żelatyną. Ciasto udekoruj z wierzchu plastrami migdałów i startą czekoladą, rozsypując je na przemian. Gotowe ciasto 3 Bit na krakersach odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, tak aby krakersy zrobiły się delikatnie wilgotne, dopiero po tym czasie ciasto da się kroić.

Ciasto 3 bit na krakersach, inspirowane popularnym batonikiem, to pyszny sposób na coś słodkiego bez pieczenia. Zawiera waniliowy krem budyniowy, warstwę gęstego kajmaku i delikatną bitą śmietanę, której odpowiedniej konsystencji dodaje żelatyna. Wszystko to rozdzielone jest słonymi krakersami, które świetnie komponują się ze słodkimi masami. Ciastka lekko zmiękną, dzięki czemu wszystkie warstwy stworzą spójną całość – będzie smaczna, jeśli wierzch posypiesz chrupiącymi płatkami prażonych migdałów oraz wiórkami czekolady. Przyrządzenie 3 bita rozpocznij od samodzielnego zrobienia masy budyniowej. Będzie to bardziej pracochłonne niż ugotowanie budyniu z proszku, jednak intensywnie waniliowy smak wynagrodzi poświęcony czas. Wykorzystaj prawdziwą wanilię – wydrąż z niej nasionka, a laskę wanilii włóż do mleka i wyjmij przed połączeniem z resztą dodatków. Dzięki temu nie stracisz cennego aromatu tej przyprawy. Następnie połącz masę z kostką do pieczenia, przygotuj bitą śmietanę i kolejno przekładaj warstwy krakersów. Zacznij od masy kajmakowej, a zakończ na śmietanie. Ciasto 3 bit na krakersach podawaj dobrze schłodzone. Smacznego.