3 bit na krakersach

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

547

1975 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

4517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18476 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

500 gramów

masa budyniowa:

1 litr

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

0.75 szklanki

bita śmietana:

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

600 mililitrów

3 łyżeczki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

750 ml mleka nalej do garnka, dodaj do niego cukier. Laskę wanilii przetnij na pół, krawędzią noża wyskrob z niej pestki, pestki i przeciętą laskę dodaj do mleka, zagotuj. Mleko odstaw na bok, aby temperatura spadła o połowę. W pozostałej szklance mleka wymieszaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajko. Powstałą masę wlej do ciepłego mleka, cały czas mieszając i wszystko razem zagotuj. Gęstą masę do ciasta 3 Bit na krakersach odstaw na bok, aby wystygła.

3 bit na krakersach - Krok 1

Krok 2

Kostkę do pieczenia Kasia ubij mikserem na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo po łyżce ostudzonej masy budyniowej, cały czas ubijając, aż masa będzie gładka i jednolita.

3 bit na krakersach - Krok 2

Krok 3

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku i poczekaj, aż nieco przestygnie, dodawaj ją powoli do śmietany, cały czas mieszając mikserem. Śmietanę odstaw do lodówki.

3 bit na krakersach - Krok 3

Krok 4

Płatki migdałów upraż na złoty kolor na patelni. Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce. Dużą blachę sernikową posmaruj odrobiną Kasi, a następnie wyłóż papierem do pieczenia, tak żeby papier wystawał z blaszki z każdej strony.

3 bit na krakersach - Krok 4

Krok 5

Na spodzie blachy ułóż warstwę krakersów, na ich wierzchu rozsmaruj masę kajmakową, a następnie przykryj drugą warstwą krakersów. Na nie nałóż przestygnięta masę budyniową. Ciasto przykryj kolejną warstwą krakersów.

3 bit na krakersach - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu rozsmaruj ubitą śmietanę z żelatyną. Ciasto udekoruj z wierzchu plastrami migdałów i startą czekoladą, rozsypując je na przemian. Gotowe ciasto 3 Bit na krakersach odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, tak aby krakersy zrobiły się delikatnie wilgotne, dopiero po tym czasie ciasto da się kroić.

3 bit na krakersach - Krok 6
13

Opinie o przepisie

  • tyna 002

    tyna 002

    Pyszne. Dwie paczki krakersów spokojnie wystarczyły, ze śmietana 30% też dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Szostak

    Małgorzata Szostak

    smaczne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Jakas

    Klaudia Jakas

    wystarczą dwie paczki krakersów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Niemiec

    Ela Niemiec

    Żelatynę z wodą czy sypko?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Stypułkowska

    Gabriela Stypułkowska

    przepyszne kocham to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Tomaszewska

    Grazyna Tomaszewska

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Makutynowicz

    Ewa Makutynowicz

    Pyszności. Goście mega zadowoleni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwaśniak

    Anna Kwaśniak

    Ja użyłam dwóch paczek krakersów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwaśniak

    Anna Kwaśniak

    Pyszne!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Gajewski

    Adrian Gajewski

    Mam kilka pytań: 1. Nigdzie nie mogę znaleźć kremówki 32%. Czy zamiast niej dać 30%, czy 36%? 2. 1 opakowanie cukru waniliowego to ile gram? Bo są różne opakowania. 3. Dlaczego aż 3 paczki krakersów? Na obrazku widzę, że łącznie wychodzi niecałe 40 krakersów. Czy 3 paczki to nie za dużo, skoro jedna ma 180g?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Ewa Apoń

    Joanna Ewa Apoń

    proste i pyszne! świetny przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sebastian skoczylas

    sebastian skoczylas

    pycha aa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Maz

    Konrad Maz

    Pyszny i łatwy w przygotowaniu. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • 3 bit na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • 3 bit na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • 3 bit na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • 3 bit na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • 3 bit na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • 3 bit na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • 3 bit na krakersach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - 3 bit na krakersach3 bit na krakersach

Ciasto 3 bit na krakersach, inspirowane popularnym batonikiem, to pyszny sposób na coś słodkiego bez pieczenia. Zawiera waniliowy krem budyniowy, warstwę gęstego kajmaku i delikatną bitą śmietanę, której odpowiedniej konsystencji dodaje żelatyna. Wszystko to rozdzielone jest słonymi krakersami, które świetnie komponują się ze słodkimi masami. Ciastka lekko zmiękną, dzięki czemu wszystkie warstwy stworzą spójną całość – będzie smaczna, jeśli wierzch posypiesz chrupiącymi płatkami prażonych migdałów oraz wiórkami czekolady. Przyrządzenie 3 bita rozpocznij od samodzielnego zrobienia masy budyniowej. Będzie to bardziej pracochłonne niż ugotowanie budyniu z proszku, jednak intensywnie waniliowy smak wynagrodzi poświęcony czas. Wykorzystaj prawdziwą wanilię – wydrąż z niej nasionka, a laskę wanilii włóż do mleka i wyjmij przed połączeniem z resztą dodatków. Dzięki temu nie stracisz cennego aromatu tej przyprawy. Następnie połącz masę z kostką do pieczenia, przygotuj bitą śmietanę i kolejno przekładaj warstwy krakersów. Zacznij od masy kajmakowej, a zakończ na śmietanie. Ciasto 3 bit na krakersach podawaj dobrze schłodzone. Smacznego.