Apetyczny mus z szynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Apetyczny mus z szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

70 mililitrów

200 mililitrów

200 gramów

8 łyżeczek

1 szczypta

1 szczypta

0.7 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę, a następnie przemiel przez maszynkę. Żelatynę rozpuść 1,2 szklanki gorące wody. Gdy przestygnie, połącz z winem i połowę przelej do szynki.

Krok 2

Pomidory obierz ze skórek i wypestkuj, posiekaj w drobną kostkę.

Krok 3

Utrzyj masło mikserem dodając stopniowo szynkę z żelatyną i kostkę pomidorową. Osobno ubij śmietanę, gdy będzie już sztywna połącz delikatnie obie masy i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Krok 4

Pozostałą galaretkę przelej do foremek, zostaw odrobinę. Przełóż do środka mus szynkowy i zalej pozostałą częścią żelatyny. Odstaw apetyczny mus do lodówki na ok. 6-12 godzin. Tuż przed podaniem wyjmij z foremek na półmisek i ozdób natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Apetyczny mus z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Apetyczny mus z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Apetyczny mus z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Apetyczny mus z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Apetyczny mus z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Apetyczny mus z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Apetyczny mus z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Apetyczny mus z szynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ratatouille
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej