
Składniki
500 gramów
70 mililitrów
200 mililitrów
200 gramów
8 łyżeczek
1 szczypta
1 szczypta
0.7 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę, a następnie przemiel przez maszynkę. Żelatynę rozpuść 1,2 szklanki gorące wody. Gdy przestygnie, połącz z winem i połowę przelej do szynki.
Krok 2
Pomidory obierz ze skórek i wypestkuj, posiekaj w drobną kostkę.
Krok 3
Utrzyj masło mikserem dodając stopniowo szynkę z żelatyną i kostkę pomidorową. Osobno ubij śmietanę, gdy będzie już sztywna połącz delikatnie obie masy i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 4
Pozostałą galaretkę przelej do foremek, zostaw odrobinę. Przełóż do środka mus szynkowy i zalej pozostałą częścią żelatyny. Odstaw apetyczny mus do lodówki na ok. 6-12 godzin. Tuż przed podaniem wyjmij z foremek na półmisek i ozdób natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej