
Składniki
500 gramów
70 mililitrów
200 mililitrów
200 gramów
8 łyżeczek
1 szczypta
1 szczypta
0.7 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę, a następnie przemiel przez maszynkę. Żelatynę rozpuść 1,2 szklanki gorące wody. Gdy przestygnie, połącz z winem i połowę przelej do szynki.
Krok 2
Pomidory obierz ze skórek i wypestkuj, posiekaj w drobną kostkę.
Krok 3
Utrzyj masło mikserem dodając stopniowo szynkę z żelatyną i kostkę pomidorową. Osobno ubij śmietanę, gdy będzie już sztywna połącz delikatnie obie masy i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 4
Pozostałą galaretkę przelej do foremek, zostaw odrobinę. Przełóż do środka mus szynkowy i zalej pozostałą częścią żelatyny. Odstaw apetyczny mus do lodówki na ok. 6-12 godzin. Tuż przed podaniem wyjmij z foremek na półmisek i ozdób natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej