
Składniki
500 gramów
70 mililitrów
200 mililitrów
200 gramów
8 łyżeczek
1 szczypta
1 szczypta
0.7 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę, a następnie przemiel przez maszynkę. Żelatynę rozpuść 1,2 szklanki gorące wody. Gdy przestygnie, połącz z winem i połowę przelej do szynki.
Krok 2
Pomidory obierz ze skórek i wypestkuj, posiekaj w drobną kostkę.
Krok 3
Utrzyj masło mikserem dodając stopniowo szynkę z żelatyną i kostkę pomidorową. Osobno ubij śmietanę, gdy będzie już sztywna połącz delikatnie obie masy i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 4
Pozostałą galaretkę przelej do foremek, zostaw odrobinę. Przełóż do środka mus szynkowy i zalej pozostałą częścią żelatyny. Odstaw apetyczny mus do lodówki na ok. 6-12 godzin. Tuż przed podaniem wyjmij z foremek na półmisek i ozdób natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej