Aromatyczna pieczeń wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna pieczeń wieprzowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

null

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

null

2 sztuki

0.5 łyżeczki

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Ponacinaj skórę na krzyż aż do słoniny w dwu centymetrowych odstępach. Cały kawałek dobrze natrzyj pieprzem i tymiankiem. Skórę natrzyj 2 łyżeczkami soli.

Krok 2

Obierz czosnek i pokrój w paski i poukładaj w nacięcia skóry. Mięso ułóż na blaszce od pieczenia skórą do góry.

Krok 3

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 150 minut. Podczas pieczenia podlewaj gorącą wodą.

Krok 4

Cebulę obierz i włóż do pieczeni. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój na ćwiartki. Dołóż do pieczeni po około 90 minutach pieczenia. Dołóż listki laurowe i szałwie.

Krok 5

Po upływie 45 minut odwróć ziemniaki i podlej w razie potrzeby wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę 25 stopni. Po upieczeniu wyjmij i lekko przestudź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej