Aromatyczna pieczeń wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna pieczeń wieprzowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

null

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

null

2 sztuki

0.5 łyżeczki

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Ponacinaj skórę na krzyż aż do słoniny w dwu centymetrowych odstępach. Cały kawałek dobrze natrzyj pieprzem i tymiankiem. Skórę natrzyj 2 łyżeczkami soli.

Krok 2

Obierz czosnek i pokrój w paski i poukładaj w nacięcia skóry. Mięso ułóż na blaszce od pieczenia skórą do góry.

Krok 3

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 150 minut. Podczas pieczenia podlewaj gorącą wodą.

Krok 4

Cebulę obierz i włóż do pieczeni. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój na ćwiartki. Dołóż do pieczeni po około 90 minutach pieczenia. Dołóż listki laurowe i szałwie.

Krok 5

Po upływie 45 minut odwróć ziemniaki i podlej w razie potrzeby wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę 25 stopni. Po upieczeniu wyjmij i lekko przestudź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna pieczeń wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej