Babeczka cytrynowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

138 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

250 gramów

250 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzyj do białości z Kasią i cukrem.

Krok 2

Gdy masa będzie puszysta, dodaj skórkę startą z cytryny.

Krok 3

Ubij na sztywno pianą z białek i dodaj do masy.

Krok 4

Na końcu wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie łyżką.

Krok 5

Przelej ciasto do formy posmarowanej Kasią i piecz ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st..C.

Krok 6

Podgrzej lukier i polej ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

1

Opinie o przepisie

  • Martyna Dudek

    Martyna Dudek , 30.04.2019

    Bardzo pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka Jogurtowa Zebra
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Babeczka cytrynowaBabeczka cytrynowa

Babeczka cytrynowa to smaczne, puszyste ciasto, które możesz przygotować zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień. Aby je przyrządzić, na początek utrzyj żółtka razem z kostką do pieczenia i cukrem. Gdy masa nabierze puszystości, dodaj do niej skórkę startą z cytryny. Ubij na sztywno pianę z białek i również dodaj do powstałej masy. Na końcu wsyp przesianą przez sito mąkę, razem z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszaj całość łyżką. Tak przygotowane ciasto przelej do formy wysmarowanej dokładnie kostką do pieczenia. W piekarniku rozgrzanym do 180° C piecz przez czas sugerowany w przepisie. Na koniec podgrzej lukier i polej nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Wierzch babki udekoruj cukierkami przypominającymi pisanki. Sprawdzą się też inne wielkanocne czy wiosenne motywy, np. marcepanowe zajączki, kwiatki i baranki. Opcjonalnie do dekoracji wykorzystaj również kolorowe żelki, bakalie (daktyle, rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową) oraz orzechy, np. włoskie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.