Babeczki orzechowo - krokusowo

Autor: Izabella Skibińska

ratingratingratingratingrating

32

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 szklanki

0.5 opakowania

2 łyżki

1 sztuka

180 gramów

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

0.75 szklanki

150 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy babeczki: Rozgniatamy banana na gładką masę.

Krok 2

Delikatnie podgrzewamy margarynę Kasię i masło orzechowe z grudkami i mieszamy aż się połączy. Nie dopuszczamy do zagotowania.

Krok 3

Do banana dodajemy: podgrzaną Kasie i masło orzechowe, mąkę, jogurt, cukier brązowy, cynamon i sodę, a następnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciastem wypełniamy papierowe papilotki do 3/4 wysokości.

Krok 4

Babeczki pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Przygotowujemy krem: białka oraz cukier delikatnie podgrzewamy na parze ciągle mieszając aż cały cukier się rozpuści.

Krok 6

Ubijamy białka mikserem na wysokich obrotach na gęstą i szklistą masę.

Krok 7

Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy miękkie masło i gładkie masło orzechowe. Ubijamy około 8 minut.

Krok 8

Krem możemy zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym i nakładamy na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.

Krok 9

Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki orzechowo - krokusowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki orzechowo - krokusowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki orzechowo - krokusowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki orzechowo - krokusowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki orzechowo - krokusowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki orzechowo - krokusowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki orzechowo - krokusowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej