Babeczki z oranżadą i truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

383 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżeczki

dekoracja:

12 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Kasię rozpuść w rondelku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

Babeczki z oranżadą i truskawkami - Krok 1

Krok 2

Do miski z masą jajeczną dodaj mąkę, rozpuszczoną Kasię i oranżadę, wymieszaj.

Babeczki z oranżadą i truskawkami - Krok 2

Krok 3

Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i włóż do każdej porcję ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 180 st.C.

Babeczki z oranżadą i truskawkami - Krok 3

Krok 4

Truskawki umyj, osusz i odetnij szypułki. Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej. Z polewy wyciśnij na truskawki małe oczka i buzie. Oczka uzupełnij perełkami. Odstaw do zastygnięcia.

Babeczki z oranżadą i truskawkami - Krok 4

Krok 5

Wystudzone babeczki udekoruj z wierzchu polewą czekoladową i przyklej do nich truskawki.

Babeczki z oranżadą i truskawkami - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Amelia Kwiecińska

    Amelia Kwiecińska , 28.07.2016

    W pierwszym kroku pisze, aby jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. W składnikach nie ma podanej ilości białego cukru. Czy można wiedzieć ile?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Kluczyńska-Wojtyńska

    Paulina Kluczyńska-Wojtyńska , 10.07.2016

    Hmmmmmm całkiem fajnie wyglądają. Bądź grzeczna, a Wam podeślę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emily Opońska

    Emily Opońska , 10.07.2016

    Paulina Kluczyńska-Wojtyńska poprosimy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z oranżadą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z oranżadą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z oranżadą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z oranżadą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z oranżadą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z oranżadą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z oranżadą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z oranżadą i truskawkamiBabeczki z oranżadą i truskawkami

Babeczki z oranżadą i truskawkami to dobra propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Pamiętaj, by mąkę przed dodaniem do reszty składników przesiać przez sito, aby nabrała powietrza – dzięki temu wypiek będzie bardziej pulchny. Do miski ze składnikami wsyp cukier lub aromat waniliowy (jeśli wolisz, zdecyduj się na migdałowy lub pomarańczowy). Każdą papilotkę wypełnij ciastem do połowy jej wysokości. Następnie udekoruj babeczki, w tym celu przygotowując polewę czekoladową. Wykorzystaj czekoladę mleczną, białą lub deserową, ciekawy efekt smakowy uzyskasz też mieszając ze sobą różne jej rodzaje. Rozpuść ją w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką, a później przygotuj truskawki – umyj je i wytnij z nich szypułki. Z polewy zrób na każdym owocu dwie kropki przy użyciu np. rękawa cukierniczego. Zanim masa stężeje, umieść w niej kolorowe koraliki z cukru. Kiedy babeczki ostygną, wylej na nie polewę i umieść w niej truskawki. Tak przygotowaną słodką przekąskę podawaj z ciepłym mlekiem. Życzymy smacznego.