Babeczki z oranżadą i truskawkami

- Krok 1Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Kasię rozpuść w rondelku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Krok 2Do miski z masą jajeczną dodaj mąkę, rozpuszczoną Kasię i oranżadę, wymieszaj.
- Krok 3Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i włóż do każdej porcję ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 180 st.C.
- Krok 4Truskawki umyj, osusz i odetnij szypułki. Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej. Z polewy wyciśnij na truskawki małe oczka i buzie. Oczka uzupełnij perełkami. Odstaw do zastygnięcia.
- Krok 5Wystudzone babeczki udekoruj z wierzchu polewą czekoladową i przyklej do nich truskawki.

Babeczki z oranżadą i truskawkami to dobra propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Pamiętaj, by mąkę przed dodaniem do reszty składników przesiać przez sito, aby nabrała powietrza – dzięki temu wypiek będzie bardziej pulchny. Do miski ze składnikami wsyp cukier lub aromat waniliowy (jeśli wolisz, zdecyduj się na migdałowy lub pomarańczowy). Każdą papilotkę wypełnij ciastem do połowy jej wysokości. Następnie udekoruj babeczki, w tym celu przygotowując polewę czekoladową. Wykorzystaj czekoladę mleczną, białą lub deserową, ciekawy efekt smakowy uzyskasz też mieszając ze sobą różne jej rodzaje. Rozpuść ją w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką, a później przygotuj truskawki – umyj je i wytnij z nich szypułki. Z polewy zrób na każdym owocu dwie kropki przy użyciu np. rękawa cukierniczego. Zanim masa stężeje, umieść w niej kolorowe koraliki z cukru. Kiedy babeczki ostygną, wylej na nie polewę i umieść w niej truskawki. Tak przygotowaną słodką przekąskę podawaj z ciepłym mlekiem. Życzymy smacznego.