Babka czekoladowo-orzechowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

150 gramów

150 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

polewa:

50 gramów

50 mililitrów

10 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy posiekaj drobno w blenderze. Czekoladę również drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Babka czekoladowo-orzechowa - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami. Formę do babki wysmaruj Kasią i oprósz mąką.

Babka czekoladowo-orzechowa - Krok 2

Krok 3

Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajka.

Babka czekoladowo-orzechowa - Krok 3

Krok 4

Następnie dodawaj mąkę z orzechami i rum. Na koniec wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.

Babka czekoladowo-orzechowa - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st.C.

Babka czekoladowo-orzechowa - Krok 5

Krok 6

W rondelku podgrzej śmietankę z Kasią. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą polej ciasto i udekoruj cukiereczkami.

Babka czekoladowo-orzechowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka czekoladowo-orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka czekoladowo-orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka czekoladowo-orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka czekoladowo-orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka czekoladowo-orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka czekoladowo-orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka czekoladowo-orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka czekoladowo-orzechowaBabka czekoladowo-orzechowa

Połączenie czekolady i orzechów zna każdy wielbiciel słodkości. Warto wykorzystać ten przepis na wszystkie okazje. Dziś prezentujemy babkę z dodatkiem czekolady i orzechów.

Dla kogo?

Dla małych i dużych oraz dla wszystkich uwielbiających słodkie wypieki. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Podczas jesiennej chandry przepis na babkę czekoladowo-orzechowa będzie jak znalazł. Kawałek pysznego ciasta, aromatyczna herbata, ciekawa książka w dłoni – brzmi jak całkiem niezły plan, prawda?

Czy wiesz, że?

Baby, bo tak je powszechnie nazywano, po raz pierwszy pieczone były w Rzeczypospolitej Obojga Narodów – pod koniec XVII wieku. Można więc powiedzieć, że są już z nami od naprawdę dłuższego czasu!

Dla urozmaicenia:

Babkę czekoladową możesz dowolnie udekorować. Kolorowe kuleczki, lukrowane kwiatki, delikatne wiórki…