Babka czekoladowo - orzechowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 dekagramów

0.5 łyżeczki

10 dekagramów

4 sztuki

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżka

25 mililitrów

dodatki:

2 łyżki

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę zetrzyj na tarce, żółtka oddziel od białek.

Krok 2

Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj.

Krok 3

Kasię utrzyj z połową cukru pudru.

Krok 4

Powoli dodawaj zimne żółtka, a potem mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Krok 5

Gdy składniki ciasta dobrze się połączą, wsyp czekoladę oraz posiekane orzechy laskowe.

Krok 6

Wszystko wymieszaj.

Krok 7

Ubij sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier puder.

Krok 8

Włóż do ciasta i wymieszaj razem z alkoholem, orzechami włoskimi i migdałami.

Krok 9

Formę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 stC około 50 minut.

Krok 10

Ostudzone ciasto polej rozpuszczonym masłem i posyp wiórkami kokosowymi

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka czekoladowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka czekoladowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka czekoladowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka czekoladowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka czekoladowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka czekoladowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka czekoladowo - orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka ucierana
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej