Babka czekoladowo - orzechowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

370

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 dekagramów

0.5 łyżeczki

10 dekagramów

4 sztuki

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżka

25 mililitrów

dodatki:

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę zetrzyj na tarce, żółtka oddziel od białek.

Krok 2

Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj.

Krok 3

Kasię utrzyj z połową cukru pudru.

Krok 4

Powoli dodawaj zimne żółtka, a potem mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Krok 5

Gdy składniki ciasta dobrze się połączą, wsyp czekoladę oraz posiekane orzechy laskowe.

Krok 6

Wszystko wymieszaj.

Krok 7

Ubij sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier puder.

Krok 8

Włóż do ciasta i wymieszaj razem z alkoholem, orzechami włoskimi i migdałami.

Krok 9

Formę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 stC około 50 minut.

Krok 10

Ostudzone ciasto polej rozpuszczonym masłem i posyp wiórkami kokosowymi

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej