Babka spirytusowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić i schłodzić.

Krok 2

Cytrynę umyć, opłukać i otrzeć z niej skórkę, z połowy owocu wycisnąć sok .

Krok 3

Jajka zmiksować z cukrem na białą puszystą masę.

Krok 4

Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową i stale mieszając, stopniowo dodawać do jajek .

Krok 5

Nadal mieszając, powoli wlewać schłodzoną Kasię, następnie sok z cytryny i na końcu spirytus.

Krok 6

Formę z kominkiem wysmarować Kasią .

Krok 7

Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 150 C.

Krok 8

Piec podgrzewając od spodu około 30 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 180 C i dopiec ciasto .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Włoska Baba
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej