Babka spirytusowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

5 sztuk

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić i schłodzić.

Krok 2

Cytrynę umyć, opłukać i otrzeć z niej skórkę, z połowy owocu wycisnąć sok .

Krok 3

Jajka zmiksować z cukrem na białą puszystą masę.

Krok 4

Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową i stale mieszając, stopniowo dodawać do jajek .

Krok 5

Nadal mieszając, powoli wlewać schłodzoną Kasię, następnie sok z cytryny i na końcu spirytus.

Krok 6

Formę z kominkiem wysmarować Kasią .

Krok 7

Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 150 C.

Krok 8

Piec podgrzewając od spodu około 30 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 180 C i dopiec ciasto .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka spirytusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej