Babka ucierana z krówkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

102 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

85 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 szczypta

wierzch:

1 sztuka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puszystą masę dodając po jednym żółtka.

Babka ucierana z krówkami  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sól i mleko.

Babka ucierana z krówkami  - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do przygotowanej masy delikatnie mieszając łyżką.

Babka ucierana z krówkami  - Krok 3

Krok 4

Formę do babki posmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika na około 50 minut.

Babka ucierana z krówkami  - Krok 4

Krok 5

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę polej polewą i posyp pokrojonymi na kawałki krówkami.

Babka ucierana z krówkami  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ucierana z krówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ucierana z krówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ucierana z krówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ucierana z krówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ucierana z krówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ucierana z krówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ucierana z krówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej