Babka Wielkanocna

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

4 sztuki

1 szklanka

6 dekagramów

1 opakowanie

50 dekagramów

18 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować rozczyn.

Krok 2

W 1/2 szklanki ciepłego (nie możne być gorące) mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Do miski wsypać 3/4 szklanki mąki i zalać to resztą gorącego mleka.

Krok 4

Ucierać na gładką masę, aż ostygnie.

Krok 5

Gdy jest już tylko lekko ciepłe, dodać rozczyn drożdżowy i jeszcze raz utrzeć.

Krok 6

Odstawić.

Krok 7

W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i aromatem.

Krok 8

Dodać do tego rozczyn drożdżowy, resztę mąki i dokładnie wyrobić.

Krok 9

Gdy ciasto już odstaje od ręki przy wyrabianiu, dodajemy ciepła i rozpuszczoną Kasię, a po wyrobieniu bakalie obtaczane w mące.

Krok 10

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 min.

Krok 11

Piec w temp. 170 s.t tak długo, aż babka z wierzchu ładnie się zarumieni! Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka WielkanocnaBabka Wielkanocna

Babka jest ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jej przygotowanie jest dość proste i szybkie. Największą popularnością cieszą się babki piaskowe – ciasta lekkie, delikatne oraz puszyste. Równie często można spotkać się z wersją drożdżową. Ciasto to występuje także w słonej odsłonie – najbardziej znana jest ziemniaczana, którą przyrządza się z utartych surowych ziemniaków zmieszanych ze skwarkami przygotowanymi ze świeżo stopionej słoniny lub boczku. Składniki niezbędne do przygotowania babki wielkanocnej należy wyjąć z lodówki co najmniej godzinę wcześniej – tak, aby miały temperaturę pokojową. Najlepiej piec ciasto w specjalnej formie z kominem o pojemności 2,5 litra. Przed umieszczeniem w niej masy, warto oprószyć ją mąką. Babkę wielkanocną piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij je, studź przez kilka minut i wyłóż na paterę do góry dnem. Gotowy wypiek możesz przyozdobić cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, roztopioną czekoladą, lukrem klasycznym lub jego cytrynową wersją. Pasować będzie też masa toffi.