Bananowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

836

202 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

krem:

5 sztuk

2 opakowania

0.75 litra

100 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystko zmiksować.

Krok 2

Masę przełożyć do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą formy.

Krok 3

Piec około 45 minut.

Krok 4

Krem: Budyń ugotować, wystudzić, dodać pokrojony banan i miękką Kasię.

Krok 5

Całość zmiksować do jednolitej masy.

Krok 6

Biszkopt przekroić.

Krok 7

Dolną cześć polać ponczem z kawy.

Krok 8

Wyłożyć masę budyniowo-bananową, przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć kawą.

Krok 9

Na górę polać polewą karmelową.

Krok 10

Przystroić orzechami i bananem.

Krok 11

Gotowe ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki.

1

Opinie o przepisie

  • Michał Puchowski

    Michał Puchowski, 24.03.2016

    W jakiej piec temperaturze? Jaka duza forma do ciasta? Brak detali...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Murzynek z kremem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BananowiecBananowiec

Bananowiec to ciasto, które powinno być odpowiednio miękkie i wilgotne. Jak osiągnąć taki efekt? Podstawą jest przyrządzenie odpowiedniego biszkoptu. Przygotujesz go, łącząc ze sobą kilka podstawowych składników, takich jak: kostka i proszek do pieczenia, mąka, jajka oraz niewielka ilość mleka. Miksuj je, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do bananowca możesz upiec dwa różne rodzaje biszkoptu – biały lub ciemny (z dodatkiem kakao). Klucz do sukcesu kryje się także w doskonałej i smacznej masie. Przyrządź ją na bazie domowego budyniu, zrobionego z kaszy manny. Opcjonalnie, sięgnij po budyń waniliowy lub śmietankowy. Połącz go z kostką do pieczenia oraz bananem. Ostudzony biszkopt przekrój, a potem przełóż masą. Ciasto możesz nasączyć mieszanką kwasku cytrynowego lub soku z cytryny z cukrem pudrem albo ponczem kawowym. Bananowiec podawaj udekorowany polewą lukrową lub czekoladową. Z wierzchu oprósz go posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Sięgnij także po plasterki banana. Koniecznie wypróbuj ten przepis.