
Składniki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
200 gramów
800 gramów
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, obierz, opłucz, pokrój w plastry i zalej wywarem.
Krok 2
Grzyby umyj i namocz, po czym odciśnij. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Do wywaru dodaj grzyby, majeranek, sok z cytryny, sól oraz cukier. Chwilę gotuj.
Krok 4
Dodaj jabłka i pozostaw zupę na kilka godzin. Przecedź, dopraw do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej