Baskijski dorsz z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baskijski dorsz z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

null

2 sztuki

null

null

null

2 sztuki

4 sztuki

null

200 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, osusz i rozkrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, ułóż na blaszce i zapiecz w dobrze nagrzanym piekarniku, gdy skórka stanie się brązowa i popęka.

Krok 2

Wyciągnij z pieca, ostudź i zdejmij z papryk skórkę.

Krok 3

Cebulkę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj obrane ze skórek, pokrojone w kostkę pomidory, skórkę startą z cytryny, posiekany drobno czosnek i Papryczkę d'Espelette. Podlej winem i zagotuj.

Krok 4

Upieczone papryki potnij w paski i wymieszaj z warzywami. Oprósz solą, pieprzem i duś przez 20 minut do momentu gdy warzywa zmiękną.

Krok 5

Przełóż sos do żaroodpornego naczynia, a na nowym tłuszczu obsmaż obtoczone w mące filety, ułóż na warstwie warzyw i delikatnie wciśnij je w sos.

Krok 6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Baskijskiego dorsza z warzywami podawaj udekorowanego posiekaną natką pietruszki.

Krok 7

15

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej