Baskijski dorsz z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baskijski dorsz z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

null

2 sztuki

null

null

null

2 sztuki

4 sztuki

null

200 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, osusz i rozkrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, ułóż na blaszce i zapiecz w dobrze nagrzanym piekarniku, gdy skórka stanie się brązowa i popęka.

Krok 2

Wyciągnij z pieca, ostudź i zdejmij z papryk skórkę.

Krok 3

Cebulkę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj obrane ze skórek, pokrojone w kostkę pomidory, skórkę startą z cytryny, posiekany drobno czosnek i Papryczkę d’Espelette. Podlej winem i zagotuj.

Krok 4

Upieczone papryki potnij w paski i wymieszaj z warzywami. Oprósz solą, pieprzem i duś przez 20 minut do momentu gdy warzywa zmiękną.

Krok 5

Przełóż sos do żaroodpornego naczynia, a na nowym tłuszczu obsmaż obtoczone w mące filety, ułóż na warstwie warzyw i delikatnie wciśnij je w sos.

Krok 6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Baskijskiego dorsza z warzywami podawaj udekorowanego posiekaną natką pietruszki.

Krok 7

15

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baskijski dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tofucznica
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej