Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

57

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

706 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

250 gramów

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

200 mililitrów

1 szczypta

nadzienie:

600 gramów

400 gramów

600 mililitrów

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.

Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - Krok 1

Krok 2

Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Jeśli ciasto się klei, dodaj więcej mąki.

Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - Krok 2

Krok 3

Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.

Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj nadzienie. Zagotuj wodę z cukrem pudrem, aż otrzymasz gęsty syrop. Dodaj orzechy, bułkę tartą, rodzynki i skórkę z cytryny. Nie przestawaj mieszać. Zdejmij garnek z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.

Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - Krok 4

Krok 5

Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem.

Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - Krok 5

Krok 6

Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie.

Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - Krok 6

Krok 7

Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.

Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechamiBeigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami

Jeśli szukasz deseru na bożonarodzeniowy stół, węgierska strucla z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Beigli ma postać bardzo cienkiego rulonika, który składa się z kilku warstw ciasta (najlepiej, aby warstwy były niemal przezroczyste). Środek deseru zazwyczaj wypełniony jest nadzieniem, np. owocowym, makowym lub serowym. Ciekawą propozycją jest przyrządzenie go z orzechowym farszem, który nada ciastu wyrazistego smaku i aromatu. Do zagotowanego mleka dodaj zmielone orzechy włoskie, a także mak, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Warto użyć również fig, daktyli czy migdałów. Gotowe nadzienie rozprowadź równomiernie na wierzchu każdego kawałka ciasta. Ważne jest, aby zostawić około centymetr odstępu od brzegu. Posmaruj go ubitym jajkiem, a następnie starannie zawiń w taki sposób, by nadzienie nie wypłynęło. Pamiętaj, by podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Skomponuj listę składników, i do dzieła! Zainspiruj się naszym przepisem i koniecznie podziel się swoją opinią.