Bezglutenowa szarlotka

- Krok 1Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać posiekaną Kasię.
- Krok 2Dodać żółtka, jaja, śmietanę i cukry.
- Krok 3Wyrobić szybko ciasto na gładką masę i 2/3 ciasta wstawić do lodówki na ok. godzinę, a 1/3 do zamrażarki.
- Krok 4W tym czasie obrać jablka, zetrzeć na grubej tartce, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
- Krok 5Podprażyć na patelni. Ostudzić.
- Krok 6Wyjąć ciasto z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną Kasią blachę.
- Krok 7Podpiec w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Pilnować, żeby ciasto za bardzo się nie upiekło.
- Krok 8Wyjąć ciasto z piekarnika, szybko przełożyć uprażone jabłka.
- Krok 9Wygladzić calość i na wierzch zetrzeć 1/3 ciasta z zamrażarki.
- Krok 10Wstawić do piekarnika i piec w temp. 200 stopni jeszcze ok. pół godziny.
Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.
Szukasz inspiracji na bezglutenowy wypiek? Szarlotka z tego przepisu to propozycja właśnie dla Ciebie. Do jej przygotowania potrzebujesz kostki do pieczenia, mąki bezglutenowej (najlepiej sprawdzi się mieszanka mąk, takich jak: ryżowa biała, kukurydziana, ziemniaczana, gryczana), proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego (sprawdzi się także zwykły lub trzcinowy), jajek, kwaśnej śmietany, jabłek oraz cynamonu. Oprócz tego, możesz dodać nieco suszonego imbiru i gałki muszkatołowej, dzięki czemu wypiek zyska intensywnego smaku. Podpraż jabłka pokrojone na plasterki. Posyp je cynamonem, skrop sokiem z cytryny i miodem. Aby ciasto nie przywarło do formy, natłuść ją dokładnie. Część ciasta włóż do zamrażalnika – to ono stworzy kruchą warstwę, będącą ozdobą wypieku. Szarlotkę serwuj na ciepło, z lodami i bitą śmietaną, lub na zimno, posypaną cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Najlepiej smakuje z gorącą herbatą, kawą lub czekoladą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bezglutenową szarlotkę. Smacznego!