Bezglutenowa szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

4 szklanki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

nadzienie:

2 kilogramy

0.2 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać posiekaną Kasię.

Krok 2

Dodać żółtka, jaja, śmietanę i cukry.

Krok 3

Wyrobić szybko ciasto na gładką masę i 2/3 ciasta wstawić do lodówki na ok. godzinę, a 1/3 do zamrażarki.

Krok 4

W tym czasie obrać jablka, zetrzeć na grubej tartce, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.

Krok 5

Podprażyć na patelni. Ostudzić.

Krok 6

Wyjąć ciasto z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną Kasią blachę.

Krok 7

Podpiec w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Pilnować, żeby ciasto za bardzo się nie upiekło.

Krok 8

Wyjąć ciasto z piekarnika, szybko przełożyć uprażone jabłka.

Krok 9

Wygladzić calość i na wierzch zetrzeć 1/3 ciasta z zamrażarki.

Krok 10

Wstawić do piekarnika i piec w temp. 200 stopni jeszcze ok. pół godziny.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowa szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowa szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowa szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowa szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowa szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowa szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowa szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowa szarlotkaBezglutenowa szarlotka

Szukasz inspiracji na bezglutenowy wypiek? Szarlotka z tego przepisu to propozycja właśnie dla Ciebie. Do jej przygotowania potrzebujesz kostki do pieczenia, mąki bezglutenowej (najlepiej sprawdzi się mieszanka mąk, takich jak: ryżowa biała, kukurydziana, ziemniaczana, gryczana), proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego (sprawdzi się także zwykły lub trzcinowy), jajek, kwaśnej śmietany, jabłek oraz cynamonu. Oprócz tego, możesz dodać nieco suszonego imbiru i gałki muszkatołowej, dzięki czemu wypiek zyska intensywnego smaku. Podpraż jabłka pokrojone na plasterki. Posyp je cynamonem, skrop sokiem z cytryny i miodem. Aby ciasto nie przywarło do formy, natłuść ją dokładnie. Część ciasta włóż do zamrażalnika – to ono stworzy kruchą warstwę, będącą ozdobą wypieku. Szarlotkę serwuj na ciepło, z lodami i bitą śmietaną, lub na zimno, posypaną cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Najlepiej smakuje z gorącą herbatą, kawą lub czekoladą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bezglutenową szarlotkę. Smacznego!