
Składniki
krem migdałowy:
50 gramów
30 gramów
2 sztuki
75 gramów
75 gramów
40 gramów
20 gramów
20 gramów
krem chałwowy:
200 gramów
160 gramów
4 sztuki
80 gramów
4 sztuki
280 mililitrów
50 gramów
do posypania:
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały posiekaj. Masło rozpuść w rondelku aż nabierze złoto brązowej barwy. Oddziel białka od żółtek. Z białek i cukru pudru ubij pianę. Do piany dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną, masło orzechowe, migdały, rodzynki oraz rozpuszczone masło.

Krok 2
Całość upiecz w tortownicy o średnicy ok 24cm w 170 stopniach ok 20 minut.

Krok 3
Namocz żelatynę. W robocie kuchennym płaską końcówką wymieszaj ser Philadelphia, chałwę i cukier puder. Śmietanę ubij oddzielnie aby była pół sztywna.

Krok 4
Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz, za pomocą miękkiej łyżki, połącz masę żółtkową z masą chałwową i lekko ubitą śmietaną.

Krok 5
Wystudzone ciasto w tortownicy posmaruj kremem chałwowym.

Krok 6
Całość zasyp pokruszoną chałwą i wstaw do lodówki na minimum 2h.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto chałwowe
Chałwa jako samodzielna przekąska poróżnia smakoszów. Część z nich może zajadać się nią bez końca, część unika tego specjału jak ognia. Zastanawiacie się, czy w przypadku tak skrajnych poglądów możliwe jest znalezienie kompromisu? Przy stole i smacznym deserze dużo łatwiej dojść do porozumienia. Wszystko za sprawą ciasta chałwowego.
Dla kogo?
Chałwa gra w cieście ważną rolę, ale nie jest jedynym składnikiem. Smak wypieku został urozmaicony karmelem i ciastem migdałowym. Nawet uparci przeciwnicy chałwy będą prosić o dokładkę.
Na jaką okazję?
Zrobienie kilku warstw zajmuje trochę czasu, więc niech efekt końcowy podziwia jak największa liczba osób. Ciasto chałwowe nadaje się do podania na przyjęciach. Zarówno tych mniej, jak i bardziej oficjalnych.
Czy wiesz, że?
Na świecie powstało wiele regionalnych wersji chałwy. Najpopularniejsza z nich składa się z miodu i zmielonych ziaren sezamu.
Dla urozmaicenia:
Ciasto chałwowe dodatkowo udekorować można małymi bezami.