Ciasto chałwowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto chałwowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

528

heart
336 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2701 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13869 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto chałwowe

Składniki

krem migdałowy:

50 gramów

30 gramów

2 sztuki

75 gramów

75 gramów

40 gramów

20 gramów

20 gramów

krem chałwowy:

200 gramów

160 gramów

4 sztuki

80 gramów

4 sztuki

280 mililitrów

50 gramów

do posypania:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały posiekaj. Masło rozpuść w rondelku aż nabierze złoto brązowej barwy. Oddziel białka od żółtek. Z białek i cukru pudru ubij pianę. Do piany dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną, masło orzechowe, migdały, rodzynki oraz rozpuszczone masło.

Ciasto chałwowe - Krok 1

Krok 2

Całość upiecz w tortownicy o średnicy ok 24cm w 170 stopniach ok 20 minut.

Ciasto chałwowe - Krok 2

Krok 3

Namocz żelatynę. W robocie kuchennym płaską końcówką wymieszaj ser Philadelphia, chałwę i cukier puder. Śmietanę ubij oddzielnie aby była pół sztywna.

Ciasto chałwowe - Krok 3

Krok 4

Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz, za pomocą miękkiej łyżki, połącz masę żółtkową z masą chałwową i lekko ubitą śmietaną.

Ciasto chałwowe - Krok 4

Krok 5

Wystudzone ciasto w tortownicy posmaruj kremem chałwowym.

Ciasto chałwowe - Krok 5

Krok 6

Całość zasyp pokruszoną chałwą i wstaw do lodówki na minimum 2h.

Ciasto chałwowe - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 18.09.2021

    Czym można zastąpić żelatynę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata

    Małgorzata , 17.09.2021

    A co zrobić z żółtkami z kroku 1?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewelina Gortat

    Ewelina Gortat , 13.11.2020

    A co zrobić z ubitą śmietaną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto chałwowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto chałwoweCiasto chałwowe

Chałwa jako samodzielna przekąska poróżnia smakoszów. Część z nich może zajadać się nią bez końca, część unika tego specjału jak ognia. Zastanawiacie się, czy w przypadku tak skrajnych poglądów możliwe jest znalezienie kompromisu? Przy stole i smacznym deserze dużo łatwiej dojść do porozumienia. Wszystko za sprawą ciasta chałwowego.

Dla kogo?

Chałwa gra w cieście ważną rolę, ale nie jest jedynym składnikiem. Smak wypieku został urozmaicony karmelem i ciastem migdałowym. Nawet uparci przeciwnicy chałwy będą prosić o dokładkę.

Na jaką okazję?

Zrobienie kilku warstw zajmuje trochę czasu, więc niech efekt końcowy podziwia jak największa liczba osób. Ciasto chałwowe nadaje się do podania na przyjęciach. Zarówno tych mniej, jak i bardziej oficjalnych.

Czy wiesz, że?

Na świecie powstało wiele regionalnych wersji chałwy. Najpopularniejsza z nich składa się z miodu i zmielonych ziaren sezamu.

Dla urozmaicenia:

Ciasto chałwowe dodatkowo udekorować można małymi bezami.