Bigosik z kalmarów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigosik z kalmarów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

5 ziaren

1 łyżka

100

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuszki kalmarów gotuj 30 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu kalmary pokrój w paski.

Krok 2

Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w paski, następnie rozpuść masło w garnku i przesmaż warzywa.

Krok 3

Dodaj pokrojone kalmary, koncentrat i oprósz mąką. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem. Odparuj, następnie wlej śmietanę i szklankę wody.

Krok 4

Całość zagotuj, dodaj śmietanę i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Dopraw pieprzem cayenne i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodaj pokrojony koperek. Bigosik podawaj z czosnkową bagietką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej