
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
5 ziaren
1 łyżka
100
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuszki kalmarów gotuj 30 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu kalmary pokrój w paski.
Krok 2
Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w paski, następnie rozpuść masło w garnku i przesmaż warzywa.
Krok 3
Dodaj pokrojone kalmary, koncentrat i oprósz mąką. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem. Odparuj, następnie wlej śmietanę i szklankę wody.
Krok 4
Całość zagotuj, dodaj śmietanę i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Dopraw pieprzem cayenne i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodaj pokrojony koperek. Bigosik podawaj z czosnkową bagietką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































