
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
5 ziaren
1 łyżka
100
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuszki kalmarów gotuj 30 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu kalmary pokrój w paski.
Krok 2
Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w paski, następnie rozpuść masło w garnku i przesmaż warzywa.
Krok 3
Dodaj pokrojone kalmary, koncentrat i oprósz mąką. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem. Odparuj, następnie wlej śmietanę i szklankę wody.
Krok 4
Całość zagotuj, dodaj śmietanę i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Dopraw pieprzem cayenne i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodaj pokrojony koperek. Bigosik podawaj z czosnkową bagietką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej