Bigosik z kalmarów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigosik z kalmarów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

5 ziaren

1 łyżka

100

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuszki kalmarów gotuj 30 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu kalmary pokrój w paski.

Krok 2

Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w paski, następnie rozpuść masło w garnku i przesmaż warzywa.

Krok 3

Dodaj pokrojone kalmary, koncentrat i oprósz mąką. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem. Odparuj, następnie wlej śmietanę i szklankę wody.

Krok 4

Całość zagotuj, dodaj śmietanę i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Dopraw pieprzem cayenne i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodaj pokrojony koperek. Bigosik podawaj z czosnkową bagietką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigosik z kalmarów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej