Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szybkie i proste danie dla 1 -2 osób . Otworzyć Gorący kubek. Wbić do niego jajko, zamieszać. Dolać zimnej wody do wysokości zaznaczonej na ściance . Wymieszać dokładnie i zostawić aż puree zgęstnieje.

Krok 2

Wyłożyć na miseczkę. Dosypać pokrojoną natkę pietruszki i utarty ser żółty, mąkę . Wyrobić ciasto.

Krok 3

Nastawić osoloną wodę do gotowania klusek. Z ciasta utoczyć wałeczki i pociąć na kluski takie jak kopytka lub kłaść na wrzątek za pomocą łyżeczki kluski i gotować 3 minuty od wypłynięcia.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i lekko je zrumienić. Wyłączyć gaz pod patelnią. Wyjmować kluseczki łyżką cedzakową dobrze je odsączając. Wrzucać na masło. Zamieszać by pokryły się tłuszczem. Można posypać odrobiną bułki tartej i chwilę obsmażać.

Krok 5

Podawać posypane pokrojonym szczypiorem i drobniutko pokrojoną papryczką. Oczywiście można też okrasić skwareczkami z boczku lub polać sosem np. pomidorowym, ale takie są bardzo smaczne i najprostsze .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kluski zacierkowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej