Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szybkie i proste danie dla 1 -2 osób . Otworzyć Gorący kubek. Wbić do niego jajko, zamieszać. Dolać zimnej wody do wysokości zaznaczonej na ściance . Wymieszać dokładnie i zostawić aż puree zgęstnieje.

Krok 2

Wyłożyć na miseczkę. Dosypać pokrojoną natkę pietruszki i utarty ser żółty, mąkę . Wyrobić ciasto.

Krok 3

Nastawić osoloną wodę do gotowania klusek. Z ciasta utoczyć wałeczki i pociąć na kluski takie jak kopytka lub kłaść na wrzątek za pomocą łyżeczki kluski i gotować 3 minuty od wypłynięcia.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i lekko je zrumienić. Wyłączyć gaz pod patelnią. Wyjmować kluseczki łyżką cedzakową dobrze je odsączając. Wrzucać na masło. Zamieszać by pokryły się tłuszczem. Można posypać odrobiną bułki tartej i chwilę obsmażać.

Krok 5

Podawać posypane pokrojonym szczypiorem i drobniutko pokrojoną papryczką. Oczywiście można też okrasić skwareczkami z boczku lub polać sosem np. pomidorowym, ale takie są bardzo smaczne i najprostsze .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej