Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 szklanka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżeczki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szybkie i proste danie dla 1 -2 osób . Otworzyć Gorący kubek. Wbić do niego jajko, zamieszać. Dolać zimnej wody do wysokości zaznaczonej na ściance . Wymieszać dokładnie i zostawić aż puree zgęstnieje.
Krok 2
Wyłożyć na miseczkę. Dosypać pokrojoną natkę pietruszki i utarty ser żółty, mąkę . Wyrobić ciasto.
Krok 3
Nastawić osoloną wodę do gotowania klusek. Z ciasta utoczyć wałeczki i pociąć na kluski takie jak kopytka lub kłaść na wrzątek za pomocą łyżeczki kluski i gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Krok 4
Na patelni rozgrzać masło i lekko je zrumienić. Wyłączyć gaz pod patelnią. Wyjmować kluseczki łyżką cedzakową dobrze je odsączając. Wrzucać na masło. Zamieszać by pokryły się tłuszczem. Można posypać odrobiną bułki tartej i chwilę obsmażać.
Krok 5
Podawać posypane pokrojonym szczypiorem i drobniutko pokrojoną papryczką. Oczywiście można też okrasić skwareczkami z boczku lub polać sosem np. pomidorowym, ale takie są bardzo smaczne i najprostsze .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Gorący Kubek Knorr Puree ziemniaczane z ziołami prowansalskimi
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej