Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi
łatwe
20 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
2 łyżeczki
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szybkie i proste danie dla 1 -2 osób . Otworzyć Gorący kubek. Wbić do niego jajko, zamieszać. Dolać zimnej wody do wysokości zaznaczonej na ściance . Wymieszać dokładnie i zostawić aż puree zgęstnieje.
Krok 2
Wyłożyć na miseczkę. Dosypać pokrojoną natkę pietruszki i utarty ser żółty, mąkę . Wyrobić ciasto.
Krok 3
Nastawić osoloną wodę do gotowania klusek. Z ciasta utoczyć wałeczki i pociąć na kluski takie jak kopytka lub kłaść na wrzątek za pomocą łyżeczki kluski i gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Krok 4
Na patelni rozgrzać masło i lekko je zrumienić. Wyłączyć gaz pod patelnią. Wyjmować kluseczki łyżką cedzakową dobrze je odsączając. Wrzucać na masło. Zamieszać by pokryły się tłuszczem. Można posypać odrobiną bułki tartej i chwilę obsmażać.
Krok 5
Podawać posypane pokrojonym szczypiorem i drobniutko pokrojoną papryczką. Oczywiście można też okrasić skwareczkami z boczku lub polać sosem np. pomidorowym, ale takie są bardzo smaczne i najprostsze .
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej