Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szybkie i proste danie dla 1 -2 osób . Otworzyć Gorący kubek. Wbić do niego jajko, zamieszać. Dolać zimnej wody do wysokości zaznaczonej na ściance . Wymieszać dokładnie i zostawić aż puree zgęstnieje.

Krok 2

Wyłożyć na miseczkę. Dosypać pokrojoną natkę pietruszki i utarty ser żółty, mąkę . Wyrobić ciasto.

Krok 3

Nastawić osoloną wodę do gotowania klusek. Z ciasta utoczyć wałeczki i pociąć na kluski takie jak kopytka lub kłaść na wrzątek za pomocą łyżeczki kluski i gotować 3 minuty od wypłynięcia.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i lekko je zrumienić. Wyłączyć gaz pod patelnią. Wyjmować kluseczki łyżką cedzakową dobrze je odsączając. Wrzucać na masło. Zamieszać by pokryły się tłuszczem. Można posypać odrobiną bułki tartej i chwilę obsmażać.

Krok 5

Podawać posypane pokrojonym szczypiorem i drobniutko pokrojoną papryczką. Oczywiście można też okrasić skwareczkami z boczku lub polać sosem np. pomidorowym, ale takie są bardzo smaczne i najprostsze .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kluski lane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej