
Składniki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce umieszczamy jajka i ubiajmy do czasu aż powstanie z nich biała, puszysta masa. Następnie dodajemy cukier puder i mieszamy składniki przed około 10 minut. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i stopniowo mąkę. Kiedy wymieszamy wszystkie składniki masa będzie bardzo gęsta. Na koniec wrzucamy pokrojone migdały i żurawinę. Składniki łączymy i całą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mokrymi rękami formujemy placek o grubości 2,5 cm
Krok 2
Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po uływie tego czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Następnie nożem do pieczywa kroimy ciasto w paski. Układamy na blaszce wyłożonej nowym papierem i pieczemy jeszcze przez 5 minut aż się wysuszą i przyrumienią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej