PRZEPISY.PL
Biszkopt z kremem i galaretką  - autor: Patrycja Zdziech

Biszkopt z kremem i galaretką

  • 30
  • 6
  • Łatwe
  • 0
6
osób dodało do Mniamlisty
6
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • jajka6 szt
  • proszek do pieczenia2.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy2 opak
  • mleko500 ml
  • mąka pszenna3 łyżki
  • mąka ziemniaczana3 łyżki
  • galaretka wiśniowa2 opak
  • woda800 ml
  • żółtko1 szt
  • margaryna do formy1 łyżka
  • ciepła woda0.5 szklanki
  • cukier2 łyżeczki
  • aromat waniliowy1 łyżeczka
  • Krok 1

    Galaretkę rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie przygotowuj tortownicę i wysmaruj ją lekko margaryną.
  • Krok 2

    BISZKOPT: jajka rozbić i wrzucić do miski, następnie wsypać szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Ubić mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiać przez sitko i z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Wszystko razem wymieszać a następnie przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym na 150 STOPNI około do 20 minut aż będzie ciasto uzyska ładny złoty kolor.
  • Krok 3

    KREM: Połowę mleka wlać do małego rondelka. Połączyć z cukier i opakowaniem cukru waniliowego i lekko podgrzać . Resztę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkiem. Wymieszać i następnie wlać do pozostałego mleka w rondelku . Masę trzymać na małym ogniem i mieszać do powstania gęstego kremu. Krem odstawić do wystygnięcia.
  • Krok 4

    Upieczony biszkopt nasączyć połową szklanki wody wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką aromatu waniliowego. Następnie krem rozsmarować na dolnej części biszkopta potem przykryć górą biszkopta. Na koniec na biszkopt wylać lekko tężejącą galaretkę. Całe ciasto wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Gotowe !!!!

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

600
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
337
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
94
osoby dodały do Mniamlisty
60''
2
Średnie
324
osoby dodały do Mniamlisty
30''
3
Łatwe