Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

763

8 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

15 dekagramów

2 łyżeczki

4 łyżki

10 dekagramów

krem:

0 gramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka jaj ubić na sztywną pianę (ułatwia to dodanie szczypty soli). Następnie dodawać cukier, dalej po jednym żółtku. Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać wymieszaną make z proszkiem i to delikatnie drewnianą łyżką mieszając połączyć.

Krok 2

Piec ok 30-40 min w temp.180-190 st. C. Ja używam piekarnika elektrycznego, więc piekę ok 30 min.

Krok 3

Krem: Kasię utrzeć na miękka masę i odstawić. W garnku ubijać 2 białka (mixerem). Dodając pomału cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Jak masa jest sztywna, dodać 2 żółtka.

Krok 4

Całą masę powoli dodawać do Kasi i najlepiej wszystko mieszać ręką. Na końcu dodać trochę borówek amerykańskich i lekko wymieszać, żeby się nie "rozciapciały"

Krok 5

Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch można udekorować borówką albo posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej