Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 sztuk

250 gramów

15 dekagramów

10 dekagramów

2 łyżeczki

krem:

1 opakowanie

2 sztuki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka jaj ubić na sztywną pianę (ułatwia to dodanie szczypty soli). Następnie dodawać cukier, dalej po jednym żółtku. Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać wymieszaną make z proszkiem i to delikatnie drewnianą łyżką mieszając połączyć.

Krok 2

Piec ok 30-40 min w temp.180-190 st. C. Ja używam piekarnika elektrycznego, więc piekę ok 30 min.

Krok 3

Krem: Kasię utrzeć na miękka masę i odstawić. W garnku ubijać 2 białka (mixerem). Dodając pomału cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Jak masa jest sztywna, dodać 2 żółtka.

Krok 4

Całą masę powoli dodawać do Kasi i najlepiej wszystko mieszać ręką. Na końcu dodać trochę borówek amerykańskich i lekko wymieszać, żeby się nie "rozciapciały"

Krok 5

Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch można udekorować borówką albo posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańskąBiszkopt z kremem maślanym i borówką amerykańską

Szukając propozycji na pyszny owocowy deser, zwróćcie uwagę na nasz biszkopt z kremem i borówkami. Spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających łasuchów. Borówka amerykańska doskonale łączy się z biszkoptem i maślaną masą, bilansując słodki smak deseru. Ciasto biszkoptowe z borówką amerykańską możecie bez trudu przygotować o każdej porze roku – owoce dostępne są w sprzedaży cały czas. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaprosić was na pyszny biszkopt z borówką amerykańską. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Ciasto z borówką amerykańską i kremem jest dla każdego zwolennika słodkości! Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom maślanego, słodkiego kremu, połączonego z kwaśnym smakiem owoców.

Na jaką okazję?

Ciasto z kremem i borówkami amerykańskimi doskonale sprawdzi się jako codzienny deser! Jest także świetną propozycją na domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Biszkopt, dawniej nazywany biszkoktem, jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast, stanowiących bazę do różnego rodzaju deserów. Można go przygotować na zimno lub na ciepło, ogrzewając masę z jaj i cukru nad garnkiem z gotującą się wodą.

Dla urozmaicenia:

Krem z borówek amerykańskich doskonale sprawdzi się także jako nadzienie niewielkich babeczek biszkoptowych, które można przygotować z naszego przepisu, piekąc je w niewielkich foremkach.