Tarta z białą czekoladą i borówkami amerykańskimi | Przepisy.pl pixel

Tarta z białą czekoladą i borówkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

315

heart
2742 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5697 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9920 osób zapisało

Udostępnij
Tarta z białą czekoladą i borówkami

Składniki

150 gramów

70 mililitrów

70 gramów

220 gramów

kruchy spód:

120 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

30 gramów

1 sztuka

220 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli, dodaj mąkę migdałową i jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1 h.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wyłóż formę do tarty o średnicy ok 30 cm, ponakłuwaj widelcem i piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10-15 minut aż będzie kruche i złociste.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 2

Krok 3

Śmietankę zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i zmiksuj mikserem ręcznym. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Odstaw krem aż dobrze ostygnie i ubij tak jak się ubija bitą śmietanę.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 3

Krok 4

Nałóż krem na tartę, udekoruj borówkami.

Tarta z białą czekoladą i borówkami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Odłóż trochę białej czekolady, którą zetrzesz na tarce na wiórki, posyp nimi ciasto. Tarta z białą czekoladą i borówkami będzie smakować jeszcze lepiej. 

6

Opinie o przepisie

  • Żaba

    Żaba , 30.03.2022

    hej ja też wolałam starszy przepis. był lepszy! :(

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna

    Anna , 10.01.2021

    Mam problem z nawigacja strony. Jak mogę dodać przepis do ulubionych? Mam konto i nie widzę takiej opcji?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolina

    Karolina , 01.07.2020

    Dzień dobry. Jeszcze jakiś tydzień temu tutaj był inny przepis.. Inny przepis na ciasto i na masę bez śmietany. Czy można prosić o przepis na to ciasto, które tu było? To jedyne ciasto, które mi wychodziło i nie chcę eksperymentować. Mąka była na szklanki, nie było żadnej migdałowej. To był tak świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z białą czekoladą i borówkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z białą czekoladą i borówkami Tarta z białą czekoladą i borówkami

Tarta z białą czekoladą i borówkami

Tarty coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Kakaowe spody pasują do wielu ciast i smakują naprawdę doskonale. Biała czekolada jest jednak składnikiem, po który nie sięga zbyt wielu kucharzy. Spróbujemy zmienić to przepisem na tartę z białą czekoladą i borówkami. To proste ciasto łączy w sobie delikatny smak białej czekolady, kwaskową słodycz owoców i pyszny kruchy spód.

Dla kogo?

Tarta z borówkami i białą czekoladą to propozycja dla wszystkich, którym znudziły się klasyczne i tradycyjne pierniki, makowce czy serniki. Nieoczywiste połączenie składników i niebanalne przygotowanie sprawiają, że tarta z borówkami smakuje i wygląda nieziemsko. Tarta z białą czekoladą sprawdzi się wyśmienicie jako tort urodzinowy. Odmienne podejście do tego deseru może zdecydowanie bardziej przypaść do gustu urodzinowym gościom, którym tradycyjne torty już dawno się przejadły.

Na jaką okazję?

Przygotuj tartę z borówkami, gdy chcesz podać swoim gościom coś nowego. Być może spodziewają się kolejnej szarlotki lub biszkoptu z owocami. Możesz mieć pewność, że pięknie udekorowana tarta z borówkami, mascarpone i białą czekoladą zrobi na nich wrażenie nie tylko smakowe, lecz także wizualne!

Czy wiesz, że?

Spód do tarty z borówkami możesz przygotować dzień wcześniej. Zagniecione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki. Przed podaniem wystarczy ciasto wyjąć, upiec i wypełnić kremowym nadzieniem. Dzięki temu zyskasz pewność, że zdążysz zrobić całe ciasto przed przyjściem gości. Dodatkowo przed pieczeniem warto nakłuć spód widelcem, aby zapiekł się równomiernie.

Dla urozmaicenia:

Tartę z białą czekoladą możesz udekorować nie tylko borówkami. Znakomicie sprawdzą się również maliny, porzeczki lub truskawki. Te ostatnie pokrój w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu tarty. Pięknie będą wyglądać także pestki granatu rozrzucone po powierzchni ciasta.