Biszkopt z masą ananasową i kokosem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 szklanka

1.5 szklanki

2 łyżeczki

8 łyżek

8 łyżek

beza:

4 sztuki

0.75 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

20 dekagramów

masa ananasowa:

1 puszka

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

przełożenie:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Jaja ubić z cukrem, a na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i upiec w 180°C przez około 30 minut.

Krok 2

BEZA KOKOSOWA: Wiórki kokosowe wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, na samym końcu dodać cukier. Do ubitych białek z cukrem dodać wiórki kokosowe wymieszane z mąka i proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180° C przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki i odstawić do wystygnięcia.

Krok 4

MASA ANANASOWA: Odsączyć ananasa z zalewy. Budyń, mąkę i żółtka połączyć z ¾ zalewy z ananasa i dokładnie rozmieszać mikserem. Resztę zalewy z ananasa zagotować dodając cukier. Do gotującego się syropu wlać zawiesinę z budyniu i żółtek. Ugotować budyń.

Krok 5

Ostudzić. Kostkę Kasi utrzeć z łyżką cukru pudru, a następnie dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ananasa pokroić w kostkę i wymieszać z masą.

Krok 6

SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt przekroić na pół. Pierwszą warstwę posmarować marmoladą i przykryć drugą połową biszkoptu. Następnie wyłożyć masę ananasową i równo rozsmarować po cieście.Na samym końcu ułożyć bezę kokosową. Wstawić ciasto do lodówki, aby masa stężała.

Krok 7

Ciasto można upiec zarówno w tradycyjnej prostokątnej formie jak i w tortownicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z masą ananasową i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z masą ananasową i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z masą ananasową i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z masą ananasową i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z masą ananasową i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z masą ananasową i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z masą ananasową i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto Ptasie Mleczko
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej