Biszkopt z masą ananasową i kokosem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

788

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

beza:

20 dekagramów

4 sztuki

1 łyżka

biszkopt:

8 łyżek

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

8 łyżek

masa ananasowa:

1 opakowanie

4 sztuki

1 puszka

przełożenie:

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Jaja ubić z cukrem, a na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i upiec w 180°C przez około 30 minut.

Krok 2

BEZA KOKOSOWA: Wiórki kokosowe wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, na samym końcu dodać cukier. Do ubitych białek z cukrem dodać wiórki kokosowe wymieszane z mąka i proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180° C przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki i odstawić do wystygnięcia.

Krok 4

MASA ANANASOWA: Odsączyć ananasa z zalewy. Budyń, mąkę i żółtka połączyć z ¾ zalewy z ananasa i dokładnie rozmieszać mikserem. Resztę zalewy z ananasa zagotować dodając cukier. Do gotującego się syropu wlać zawiesinę z budyniu i żółtek. Ugotować budyń.

Krok 5

Ostudzić. Kostkę Kasi utrzeć z łyżką cukru pudru, a następnie dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ananasa pokroić w kostkę i wymieszać z masą.

Krok 6

SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt przekroić na pół. Pierwszą warstwę posmarować marmoladą i przykryć drugą połową biszkoptu. Następnie wyłożyć masę ananasową i równo rozsmarować po cieście.Na samym końcu ułożyć bezę kokosową. Wstawić ciasto do lodówki, aby masa stężała.

Krok 7

Ciasto można upiec zarówno w tradycyjnej prostokątnej formie jak i w tortownicy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej