Biszkopt z truskawkową pianką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

piana:

500 mililitrów

4 łyżki

6 łyżek

0.5 szklanki

ponad to:

1 kilogram

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z cukrem. Dodać żółtka, mąkę, proszek, oliwę i ocet. Połączyć składniki na gładką masę.

Krok 2

Piec ok. 15 min. w temp. 160 stopni termoobieg). Biszkopt zostawić do ostygnięcia.

Krok 3

Galaretki rozpuścić wg. przepisu. Zostawić do wystygnięcia.

Krok 4

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zmiksować ok. 20 dkg truskawek.

Krok 5

Dodać zmiksowane truskawki do kremówki i delikatnie zamieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na wystudzony biszkopt.

Krok 6

Ułożyć pozostałe truskawki i całość zalać wystudzoną galaretką (ja to robię warstwowo, żeby galaretka nie wleciała do środka). Wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z truskawkową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z truskawkową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z truskawkową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z truskawkową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z truskawkową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z truskawkową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z truskawkową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej