Biszkopt z truskawkową pianką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 szklanka

piana:

500 mililitrów

6 łyżek

0.5 szklanki

4 łyżki

ponad to:

1 kilogram

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z cukrem. Dodać żółtka, mąkę, proszek, oliwę i ocet. Połączyć składniki na gładką masę.

Krok 2

Piec ok. 15 min. w temp. 160 stopni termoobieg). Biszkopt zostawić do ostygnięcia.

Krok 3

Galaretki rozpuścić wg. przepisu. Zostawić do wystygnięcia.

Krok 4

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zmiksować ok. 20 dkg truskawek.

Krok 5

Dodać zmiksowane truskawki do kremówki i delikatnie zamieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na wystudzony biszkopt.

Krok 6

Ułożyć pozostałe truskawki i całość zalać wystudzoną galaretką (ja to robię warstwowo, żeby galaretka nie wleciała do środka). Wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej