Biszkopt z wiśniową galaretką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Biszkopt z wiśniową galaretką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt jasny:

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

0.25 szklanki

1 łyżeczka

4 łyżki

biszkopt kakaowy:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.25 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

przełożenie:

1 opakowanie

350 mililitrów

450 gramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Czekoladowy biszkopt wykonujemy tak samo, dodając kakao.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części.

Krok 4

Czekoladowy biszkopt pieczemy kilka minut mniej.

Krok 5

Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody, do tężejącej galaretki dodać wiśnie i wymieszać. Krem śmietankowy na bazie mleka ubić w/g przepisu na opakowaniu.

Krok 6

Kolejność warstw: biszkopt jasny + galaretka wiśniowa + biszkopt kakaowy + 3/4 krem śmietankowy + biszkopt jasny + 1/4 krem śmietankowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej