Biszkopt z wiśniową galaretką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt jasny:

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

0.25 szklanki

1 łyżeczka

4 łyżki

biszkopt kakaowy:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.25 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

przełożenie:

1 opakowanie

350 mililitrów

450 gramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Czekoladowy biszkopt wykonujemy tak samo, dodając kakao.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części.

Krok 4

Czekoladowy biszkopt pieczemy kilka minut mniej.

Krok 5

Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody, do tężejącej galaretki dodać wiśnie i wymieszać. Krem śmietankowy na bazie mleka ubić w/g przepisu na opakowaniu.

Krok 6

Kolejność warstw: biszkopt jasny + galaretka wiśniowa + biszkopt kakaowy + 3/4 krem śmietankowy + biszkopt jasny + 1/4 krem śmietankowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z wiśniową galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej