Biszkoptowa fantazja

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

1.5 szklanki

2 łyżeczki

1.5 szklanki

3 łyżki

dekoracja:

1 łyżeczka

1

400 mililitrów

2 opakowania

masa:

1 słoik

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gdy ubita śmietana stężeje, rozsmarowujemy ją na cieście. Posypujemy odrobiną startej czekolady.

Krok 2

Śnieżki ubijamy z mlekiem na puszysty krem, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.

Krok 3

Gdy trochę zastygnie, rozsmarowujemy ją na połowie ciasta i przykrywamy drugą częścią.

Krok 4

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Brzoskwinie drobno kroimy i zalewamy galaretką.

Krok 5

Wlewamy do dużej blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.

Krok 6

Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej