blok czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

94

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

3 łyżki

2.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagrzać wodę, dodać pokrojoną Kasię, rozpuścić na małym ogniu.

Krok 2

Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać cukier oraz kakao.

Krok 3

Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdjąć z ognia i powoli wsypywać mleko w proszku.

Krok 4

Cierpliwie miksować do momentu otrzymania jednolitej masy pozbawionej grudek.

Krok 5

Wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki.

Krok 6

Wymieszać drewnianą łopatką.

Krok 7

Masę wyłożyć do foremki, ostudzić, schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - blok czekoladowyblok czekoladowy

Blok czekoladowy to wyjątkowo słodki deser, który przyrządza się w łatwy sposób. Wystarczy jedynie kostka Kasia, mleko w proszku, woda i dodatki, które wybierzesz wedle uznania. Najpierw przygotuj bazę bloku, czyli czekoladową masę. Jeśli pominiesz dodatek kakao, sprawisz, że smak będzie bardziej mleczny. Biały blok możesz urozmaicić dodatkiem wanilii. Będzie się też ciekawie prezentował, jeśli dodasz do niego nieco ciemnych herbatników. Do masy dołączaj stopniowo mleko w proszku, cały czas miksując. Rób to dokładnie, żeby nie znalazły się w niej grudki. Pozostają już tyko dodatki – pokrusz herbatniki, albo inne tego typu ciastka. Posiekaj dokładnie orzechy włoskie (dodane w całości mogą utrudnić krojenie), dorzuć dwie garści rodzynek. W połączeniu ze słodyczą bloku i ciasteczek dobrze wypadną kwaskowate wiśnie albo żurawina. Spróbuj także dodatku skórki z pomarańczy lub cytryny. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem keksówki i włóż do lodówki na kilka godzin. Gotowy blok pokrój w grube plastry i serwuj do gorącej kawy.