Blok z herbatnikami i orzechami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

7 sztuk

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

8 opakowań

1 opakowanie

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kakao rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.

Krok 2

Ubić jajka na parze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ostudzić.

Krok 3

Dodawać stopniowo miękką Kasię i miksować do uzyskania puszystej masy.

Krok 4

Wsypać zmielone orzechy i biszkopty, dodać serek i wymieszać.

Krok 5

Czekoladę roztopić, ostudzić i wlać do masy, wymieszać.

Krok 6

Odłożyć 4 łyżki masy.

Krok 7

Herbatniki maczać w przestudzonym kakao i układać po 5 sztuk w dwóch rzędach obok siebie i rozsmarowywać na wierzchu masę.

Krok 8

W ten sam sposób ułożyć jeszcze 3 warstwy herbatników i masy, więc razem będą 4 warstwy (jeśli nam zostało jeszcze sporo masy i herbatników, możemy zrobić jeszcze jedną warstwę).

Krok 9

Odłożoną masą posmarować boki.

Krok 10

Wstawić blok na parę godzin do lodówki, przed podaniem posypać płatkami czekoladowymi wierzch i boki, udekorować owocami.

0

Opinie o przepisie

41 osób ogląda przepis:
Brukselka z makaronem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej