Składniki
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżeczki
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bagietkę pokrój w małą kostkę. Zrumień na łyżce masła*, posyp ziołami prowansalskimi.
Krok 2
Pozostałe masło roztop na głębokiej patelni, wsyp 2 łyżki mąki i energicznie wymieszaj.
Krok 3
Wlej do zasmażki stopniowo gorący rosół i dokładnie rozprowadź.
Krok 4
Dodaj musztardę, zamieszaj i zagotuj.
Krok 5
Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy ,żeby się nie zważyła i wlej do garnka. Zupę podawaj z grzankami posypaną natką pietruszki. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 6
Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej Rosół z kury Knorr.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej