
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżeczki
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bagietkę pokrój w małą kostkę. Zrumień na łyżce masła*, posyp ziołami prowansalskimi.
Krok 2
Pozostałe masło roztop na głębokiej patelni, wsyp 2 łyżki mąki i energicznie wymieszaj.
Krok 3
Wlej do zasmażki stopniowo gorący rosół i dokładnie rozprowadź.
Krok 4
Dodaj musztardę, zamieszaj i zagotuj.
Krok 5
Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy ,żeby się nie zważyła i wlej do garnka. Zupę podawaj z grzankami posypaną natką pietruszki. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 6
Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej Rosół z kury Knorr.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































