Błyskawiczna zupa z musztardy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Błyskawiczna zupa z musztardy

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżeczki

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bagietkę pokrój w małą kostkę. Zrumień na łyżce masła*, posyp ziołami prowansalskimi.

Krok 2

Pozostałe masło roztop na głębokiej patelni, wsyp 2 łyżki mąki i energicznie wymieszaj.

Krok 3

Wlej do zasmażki stopniowo gorący rosół i dokładnie rozprowadź.

Krok 4

Dodaj musztardę, zamieszaj i zagotuj.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy ,żeby się nie zważyła i wlej do garnka. Zupę podawaj z grzankami posypaną natką pietruszki. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 6

Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej Rosół z kury Knorr.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyskawiczna zupa z musztardy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyskawiczna zupa z musztardy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyskawiczna zupa z musztardy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyskawiczna zupa z musztardy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyskawiczna zupa z musztardy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyskawiczna zupa z musztardy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyskawiczna zupa z musztardy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Błyskawiczna zupa z musztardy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej