Borówkowy sernik Eli

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 szklanki

10 sztuk

2 opakowania

400 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser zmielić w maszynce z drobnym sitkiem.

Krok 2

Żółtka oddzielić od białek (6 białek dać do jednego garnuszka,4 białka do drugiego garnuszka).

Krok 3

Miękką Kasię utrzeć mikserem razem z 1 szklanką cukru. Do utartej masy dodać żółtka i wymieszać.

Krok 4

Do sera dodać utartą masę, suche budynie i dokładnie wymieszać.6 białek ubić na sztywną pianę,dodać do sera i delikatnie wymieszać.

Krok 5

Masę wylać do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy (26-28 cm średnicy)

Krok 6

Umyte i osuszone borówki wysypać na ser.

Krok 7

Pozostałe 4 białka ubić na sztywno z 1/2 szklanki cukru, dodać kokos i delikatnie wymieszać. Pianę kokosową wyłożyć na borówki.

Krok 8

Piec sernik około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy masa kokosowa się zrumieni,przykryć górę papierem do pieczenia.

Krok 9

Przed wyjęciem sernika sprawdzić patyczkiem czy masa serowa jest już sucha.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Borówkowy sernik Eli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Borówkowy sernik Eli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Borówkowy sernik Eli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Borówkowy sernik Eli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Borówkowy sernik Eli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Borówkowy sernik Eli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Borówkowy sernik Eli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej