
Składniki
400 gramów
250 mililitrów
130 gramów
7 gramów
30 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło.

Krok 2
Całość zagniatamy na ciasto. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na ok 1 h.

Krok 3
Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski.

Krok 4
Dzielimy je na 10 mniejszych części i okładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki.

Krok 5
Na każdy kawałek ciasta kładziemy połówkę śliwki i zawijamy tak, aby powstała kula.

Krok 6
Kule układamy w równych odstępach na blaszce. Przykrywamy ściereczką na 30 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20 min, do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Bułeczki ze śliwkami
Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa, a innym uświadomi, że domowe wypieki to bułka z masłem. Zapach, wydobywający się z piekarnika podczas przygotowywania bułeczek ze śliwkami, będzie zapowiedzią niezrównanego posiłku i w kilka chwil zgromadzi wszystkich domowników w jednym miejscu – w kuchni, rzecz jasna!
Dla kogo?
Codzienne wyprawy do piekarni po świeże pieczywo nie wydają się szczególnie zachęcającą opcją? Samodzielne zrobienie słodkich bułeczek drożdżowych ze śliwkami będzie dużo bardziej satysfakcjonującym zajęciem.
Na jaką okazję?
Takie przysmaki możecie mieć zawsze przy sobie. Znajomi z pracy będą z zazdrością zerkać na Was w czasie przerwy śniadaniowej. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami to idealna propozycja na piknik, spacer i całodniową wycieczkę do lasu lub w góry.
Czy wiesz, że?
Dzięki wykorzystaniu drożdży instant nie trzeba przygotowywać rozczynu. Rozwiązanie odpowiednie dla wszystkich, którym wydaje się, że drożdżowe wypieki są czasochłonne.
Dla urozmaicenia:
Do owocowego nadzienia bułek drożdżowych pasuje duża szczypta cynamonu, a także porcja maku.