Cake pops na Halloween

ciastka na patyku bez pieczenia

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij
Cake pops na Halloween

Składniki

ciastka:

225 gramów

100 gramów

85 gramów

1.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

2 sztuki

250 mililitrów

2 łyżeczki

250 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem: 180°C, gazowy: 6). Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 23 cm. Odłóż ją na bok. W dużej misce wymieszaj przesiane suche składniki. Dodaj jajka, mleko, Kasię i wanilię. Na koniec dolej wrzątek i mieszaj aż składniki się połączą.

Krok 2

Wylej ciasto do foremki wyłożonej papierem i piecz przez 60 minut lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Krok 3

Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem: wymieszaj Kasię, cukier puder, wanilię i mleko. Powoli dodawaj roztopioną czekoladę i mieszaj do połączenia się składników.

Krok 4

Kiedy ciasto ostygnie, przełóż i do miski i pokrusz dłońmi. Dodawaj krem czekoladowy, po jednej łyżce, aż do wyrobienia plastycznego ciasta.

Krok 5

Uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczek golfowych, połóż na blasze i włóż do zamrażarki na 30-45 minut. Kulki z ciasta powinny być zmrożone, ale nie kompletnie zamrożone.

Krok 6

Wyciągnij cake pops z zamrażarki. Rozpuść trochę czekolady w żaroodpornej miseczce umieszczonej nad rondlem z gorącą wodą.

Krok 7

Zanurzaj końcówkę patyczka na 2 cm w czekoladzie, a potem nadziewaj kulkę z ciasta na patyczek. Wstaw cake pops z powrotem do zamrażarki na 30 minut. Odrobina czekolady zadziała jak spoiwo - przyklei patyczek do ciasta, tak że cake pops nie będą spadać, kiedy będziesz je później zanurzać w czekoladzie.

Krok 8

Roztop czekoladę do oblewania w kąpieli wodnej, tak samo jak poprzednio.

Krok 9

Zanurzaj cake pops w roztopionej białej czekoladzie. Lekko postukując w patyczki strząśnij nadmiar polewy. Wetknij gotowe cake pops w dynię i poczekaj aż zastygną. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo stopionej czekolady, żeby zanurzać całe ciastko jednym ruchem.

Krok 10

Kiedy czekolada zastygnie, za pomocą czarnego lukru możesz dorysować swoim cake pops groźne miny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cake pops na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cake pops na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cake pops na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cake pops na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cake pops na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cake pops na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cake pops na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej