Chili po wegetariańsku. Ryż basmati z Florą

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1271.9 kJ / 304 Kcal | 15 % |
Tłuszcz | 9.9 g | 14 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 1.4 g | 7 % |
Węglowodany | 52.6 g | 20 % |
w tym cukry | 1.5 g | 2 % |
Błonnik | 9.7 g | - |
Białko | 11 g | 22 % |
Sól | 0.4 g | 7 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 386 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Zielona paprykę umyć i pokroić na małe kawałki. Cebule pokroić na plasterki i zeszklić ją na patelni. Dodać paprykę i dusić. Dodać czosnek.
- Krok 2W rondelku połączyć fasolę, posiekane pieczarki i pomidory (razem z sosem), kminek, chili, oregano, pieprz kajeński oraz cebulkę z papryka i czosnkiem.
- Krok 3Całość gotować 20-25 minut na małym ogniu. Danie można ewentualnie doprawić dodatkowo chili według uznania.
- Krok 4Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na koniec dodać Florę do ryżu i całość wymieszać.
- Krok 5Danie podawać na głębokim talerzu (na ryż wyłożyć chili).
Przygotowanie
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: A, D, E, C, B2, B3, B6, kwasu foliowego.