
Składniki
0.5 łyżeczki
200 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj drożdże z łyżką ciepłej wody a następnie dodaj cukier i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Krok 2
Zmieszaj w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia, olej, jogurt, mleko, drożdże i wyrób ciasto -ugniataj pięściami jakieś 10 minut. Zakryj miskę i poczekaj kwadrans aż ciasto troszkę wyrośnie.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na placki grube na około pół centymetra i piecz około kwadransa w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej