Placek cebulowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek cebulowy

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

3 sztuki

100 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerwoną cebulę pokrój na połówki (wzdłuż), białe cebulki posiekaj w dość dużej grubości plastry. Cebulę podsmaż na patelni, na niezbyt dużym ogniu. Dopraw pieprzem i solą.

Krok 2

Pomidorki koktajlowe umyj i poprzekrawaj na pół. Natkę pietruszki posiekaj niezbyt drobno.

Krok 3

Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z mlekiem po czym dorzuć pietruszkę i przypraw pieprzem i delikatem Knorr.

Krok 4

Ciasto na pizzę rozwałkuj cienko uzyskując okrągły kształt i ułóż w okrągłej formie uprzednio nasmarowanej tłuszczem. Ciasto ponakłwauj widelcem i rozsmaruj na nim sos pomidorowy.

Krok 5

Rozłóż pomidory i cebulę, polej mieszaniną jajek z mlekiem i przykryj żółtym serem pokrojonym w plastry. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz około 30 minut.

Krok 6

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej