Pieczone pierogi z nadzieniem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
368 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

180 mililitrów

100 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

180 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę, wodę i wyrób ciasto. Schładzaj przez godzinę. Pokrój oliwki w paski.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 1

Krok 2

Nadzienie – połącz w misce sery, jajko, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć pokrojone oliwki i dodaj Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto po schłodzeniu na cztery części. Wałkuj do momentu, kiedy ciasto będzie miało 2 milimetry grubości.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 3

Krok 4

Wycinaj krążki o promieniu 4 centymetrów. Na każdy krążek nakładaj nadzienie.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 4

Krok 5

Zaciskaj krawędzie, żeby zamknąć szczelnie farsz w środku. Ułóż pierogi na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 5

Krok 6

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zyśk lkoem

    Ewelina Zyśk lkoem , 29.12.2020

    Mam pytanie. Czy jakbym dziś zrobiła pierogi, włożyła nieugotowane do zamrażarki, a jutro je prosto z zamrażarki upiekła, to zdałoby to egzamin?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone pierogi z nadzieniem serowymPieczone pierogi z nadzieniem serowym

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę, wodę i wyrób ciasto. Schładzaj przez godzinę. Pokrój oliwki w paski.