Pieczone pierogi z nadzieniem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

352 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

225 gramów

180 mililitrów

100 gramów

100 gramów

225 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

180 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę, wodę i wyrób ciasto. Schładzaj przez godzinę. Pokrój oliwki w paski.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 1

Krok 2

Nadzienie – połącz w misce sery, jajko, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć pokrojone oliwki i dodaj Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto po schłodzeniu na cztery części. Wałkuj do momentu, kiedy ciasto będzie miało 2 milimetry grubości.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 3

Krok 4

Wycinaj krążki o promieniu 4 centymetrów. Na każdy krążek nakładaj nadzienie.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 4

Krok 5

Zaciskaj krawędzie, żeby zamknąć szczelnie farsz w środku. Ułóż pierogi na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 5

Krok 6

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zyśk lkoem

    Ewelina Zyśk lkoem , 29.12.2020

    Mam pytanie. Czy jakbym dziś zrobiła pierogi, włożyła nieugotowane do zamrażarki, a jutro je prosto z zamrażarki upiekła, to zdałoby to egzamin?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej