Pieczone pierogi z nadzieniem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
368 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

180 mililitrów

100 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

180 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę, wodę i wyrób ciasto. Schładzaj przez godzinę. Pokrój oliwki w paski.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 1

Krok 2

Nadzienie – połącz w misce sery, jajko, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć pokrojone oliwki i dodaj Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto po schłodzeniu na cztery części. Wałkuj do momentu, kiedy ciasto będzie miało 2 milimetry grubości.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 3

Krok 4

Wycinaj krążki o promieniu 4 centymetrów. Na każdy krążek nakładaj nadzienie.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 4

Krok 5

Zaciskaj krawędzie, żeby zamknąć szczelnie farsz w środku. Ułóż pierogi na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 5

Krok 6

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zyśk lkoem

    Ewelina Zyśk lkoem , 29.12.2020

    Mam pytanie. Czy jakbym dziś zrobiła pierogi, włożyła nieugotowane do zamrażarki, a jutro je prosto z zamrażarki upiekła, to zdałoby to egzamin?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone pierogi z nadzieniem serowymPieczone pierogi z nadzieniem serowym

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę, wodę i wyrób ciasto. Schładzaj przez godzinę. Pokrój oliwki w paski.