Pieczone pierogi z nadzieniem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

360 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

180 mililitrów

100 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

180 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę, wodę i wyrób ciasto. Schładzaj przez godzinę. Pokrój oliwki w paski.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 1

Krok 2

Nadzienie – połącz w misce sery, jajko, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć pokrojone oliwki i dodaj Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto po schłodzeniu na cztery części. Wałkuj do momentu, kiedy ciasto będzie miało 2 milimetry grubości.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 3

Krok 4

Wycinaj krążki o promieniu 4 centymetrów. Na każdy krążek nakładaj nadzienie.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 4

Krok 5

Zaciskaj krawędzie, żeby zamknąć szczelnie farsz w środku. Ułóż pierogi na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 5

Krok 6

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zyśk lkoem

    Ewelina Zyśk lkoem , 29.12.2020

    Mam pytanie. Czy jakbym dziś zrobiła pierogi, włożyła nieugotowane do zamrażarki, a jutro je prosto z zamrażarki upiekła, to zdałoby to egzamin?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pierogi z nadzieniem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej