Chleb z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb z papryką

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

60 dekagramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wsypujemy do miski. Na środku robimy zagłębienie. Dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Delikatnie mieszamy do uzyskania zaczynu. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę z zaczynem zagniatamy ze szklanką ciepłej wody na gładkie ciasto. Solimy. Wlewamy olej i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Ponownie odstawiamy na około 15 minut.

Krok 3

Papryki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w małą kostkę. Następnie dodajemy do ciasta i mieszamy .

Krok 4

Z ciasta formujemy 3 jednakowej długości wałki. Splatamy ze sobą i wkładamy do posmarowanej olejem keksówki . Ponownie odstawiamy na około 20 minut. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej