
Składniki
3 szklanki
3 łyżeczki
3 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
1 kilogram
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zakwas: 3 szklanki mąki żytniej żurkowej, 3 szklanki przegotowanej zimnej wody. Przez 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin. Nie zużyjemy całego zakwasu – resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,trzech dniach możemy ponownie piec chleb.
Krok 2
A teraz co będzie potrzebne do pieczenia chlebka: 1 szklanka mąki na żurek, 3 szklanki wody, 1 kg mąki tortowej, 1/2 kostki drożdży, 3 płaskie łyżeczki soli, 3 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka otrębów, 1 szklanka ziaren (siemię lniane) Przypominam, że swój przepis i sposób przygotowania podaję już z gotowym zakwasem. Do zakwasu dodać 1 szklankę wody i 1 szklankę mąki na żurek. Można odstawić na parę godzin. Ja odstawiłam na około 3 godziny.
Krok 3
Następnie do tego dodać 1 kg mąki tortowej, 2 szklanki wody, niecałe 1/2 kostki drożdży (rozpuścić w ciepłej wodzie), oraz 3 płaskie łyżeczki soli, płatki owsiane 3 łyżki, 1 szklankę otrębów i 1 szklankę ziaren. Składniki wyrobić i odłożyć garść na nowy zakwas. Ciasto włożyć do foremek wcześniej wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Ciasto nakryć ścierką do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny i 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























