Chlebek na zakwasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebek na zakwasie

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

3 łyżeczki

3 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 kilogram

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zakwas: 3 szklanki mąki żytniej żurkowej, 3 szklanki przegotowanej zimnej wody. Przez 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin. Nie zużyjemy całego zakwasu – resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,trzech dniach możemy ponownie piec chleb.

Krok 2

A teraz co będzie potrzebne do pieczenia chlebka: 1 szklanka mąki na żurek, 3 szklanki wody, 1 kg mąki tortowej, 1/2 kostki drożdży, 3 płaskie łyżeczki soli, 3 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka otrębów, 1 szklanka ziaren (siemię lniane) Przypominam, że swój przepis i sposób przygotowania podaję już z gotowym zakwasem. Do zakwasu dodać 1 szklankę wody i 1 szklankę mąki na żurek. Można odstawić na parę godzin. Ja odstawiłam na około 3 godziny.

Krok 3

Następnie do tego dodać 1 kg mąki tortowej, 2 szklanki wody, niecałe 1/2 kostki drożdży (rozpuścić w ciepłej wodzie), oraz 3 płaskie łyżeczki soli, płatki owsiane 3 łyżki, 1 szklankę otrębów i 1 szklankę ziaren. Składniki wyrobić i odłożyć garść na nowy zakwas. Ciasto włożyć do foremek wcześniej wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Ciasto nakryć ścierką do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny i 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej