Świąteczne ciasteczka - przepis bożonarodzeniowy | Przepisy.pl pixel

Świąteczne ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

265

heart
608 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2039 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

80 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej i cynamonu dodaj zimne masło. Posiekaj całość nożem. Dodaj jajko i zagnieć.

Świąteczne ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30-45 minut.

Świąteczne ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Za pomocą foremek do ciasteczek wycinaj kształty. Piecz ciastka w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut. Wystudź na kratce. Udekoruj np. lukrem lub polewą czekoladową.

Świąteczne ciasteczka - Krok 3
13

Opinie o przepisie

  • Darka

    Darka , 27.09.2025

    Pieczemy cały rok, dzieci je uwielbiają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • q

    q , 07.12.2024

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwonka

    Iwonka , 13.12.2023

    Ile ciasteczek wychodzi z przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolinka i Iga

    Karolinka i Iga , 30.01.2023

    Były przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula

    Paula , 19.12.2022

    Pyszne polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada

    Ada , 18.12.2022

    Dobry przepis, dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto bardzo się u mnie lepiło, ale za to przy wykrawaniu było już super. Polecam szybciutkie i pyszne ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Merman

    Merman , 15.12.2022

    Zrobiłem z przepisu, wyszły cudowne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kocham święta

    Kocham święta , 18.11.2022

    Będę próbować robić 1 grudnia :)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 30.12.2021

    TAK. Kruche ciasteczka pieczemy wg tego przepisu z tym, że ja dodaję jeszcze odrobinę więcej mąki oraz dwie kopiaste łyżeczki kwaśnej śmietany (18%). Wtedy nawet cienko rozwałkowane ciasteczka po upieczeniu nie są ani suche ani twarde lecz bardziej kruche. Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bardzo dobre

    bardzo dobre , 18.11.2021

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Konarska

    Paulina Konarska , 12.12.2020

    Przyznaję się że ciężka sprawa u mnie z pieczeniem, antytalent tragiczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 25.11.2020

    Super przpis polecam !!Pychota:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaroniki
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne ciasteczkaŚwiąteczne ciasteczka

Przygotowania do Bożego Narodzenia w większości domów kojarzą się z cudownym, korzennym aromatem ciast, zwłaszcza pierników. Świąteczne tradycje skupione są wokół kolorowej choinki oraz odświętnie udekorowanego stołu. Niech nie zabraknie na nim kruchych świątecznych ciasteczek cynamonowych.

Dla kogo?

Organizowanie świąt wolicie zaczynać z pewnym wyprzedzeniem? Świetnie się składa – przepis na świąteczne ciasteczka przygotujecie nawet kilka dni wcześniej. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku lub puszce, a bez problemu zachowają świeżość.

Na jaką okazję?

Obowiązkowa pozycja w bożonarodzeniowym jadłospisie. Mimo to nie traktujcie przepisu na świąteczne ciastka wyłącznie jako grudniowej receptury. Nawet wiosną i latem będą smakować pysznie.

Czy wiesz, że?

Cynamon to jedna z najstarszych znanych ludzkości przypraw. Pozyskuje się go z wysuszonej kory cynamonowca.

Dla urozmaicenia:

Zrobienie kolorowego lukru domowymi sposobami jest naprawdę proste. Odrobina soku z buraka pozwoli zafarbować go na różowo, a szpinaku na zielono. Kilka kropel soku pomarańczowego sprawi, że lukier na świątecznych ciasteczkach będzie bardzo aromatyczny.