Ciasteczka "Bałwanki"

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

78 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 gramów

0 gramów

5 sztuk

dekoracja:

12 sztuk

1 opakowanie

75 gramów

0 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Jajka rozbij i połącz wszystkie żółtka oraz dwa białka. W misce połącz mąkę, cukier, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystko razem wymieszaj mikserem z hakiem na jednolite ciasto.

Krok 2

Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie na grubość 3 mm. Używając szklanki powycinaj z ciasta krążki, ułóż je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut.

Krok 3

Do dekoracji wymieszaj marcepan z kakao, dzięki temu marcepan zabarwi się na ciemny kolor. Uformuj z niego cieniutkie sznurki.

Krok 4

Dwa białka ubij na sztywno, następnie dodaj stopniowo, ciągle ubijając cukier puder. Powstałą masą posmaruj upieczone ciasteczka i pozostaw na kilka minut do zastygnięcia. Z połówek czekoladowych pralin oraz marcepanowego sznurka przygotuj słuchawki dla bałwanków. Marchewki posłużą jako nosy, natomiast pozostałe dekoracje, jak oczy i uśmiech wykonaj za pomocą czekoladowego pisaka.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej